Tether coin
Nieuws, Stablecoin

Tether wil in 2024 realtime reservegegevens publiceren

In een opvallende aankondiging heeft de kersverse CEO van Tether, Paolo Ardoino, aangekondigd dat het bedrijf achter de veelbesproken stablecoin ambitieuze plannen heeft voor het jaar 2024. De inspanningen zijn gericht op het bevorderen van transparantie binnen de cryptocurrency-markt door realtime informatie over de Tether-reserves publiekelijk beschikbaar te stellen.

Vastbesloten om kritiek aan te pakken

Tether heeft herhaaldelijk de aandacht getrokken vanwege vraagstukken met betrekking tot zijn reserves, en in 2021 werd het bedrijf geconfronteerd met een boete van maar liefst $41 miljoen opgelegd door de Commodity Futures Trading Commission (CFTC).

Stablecoins in het algemeen hebben een flinke dosis argwaan gewekt bij zowel toezichthouders als de bredere cryptogemeenschap. Een prominent voorbeeld hiervan is USDT, de grootste stablecoin in de cryptocurrency-wereld, maar ook een bron van aanzienlijke controverse, voornamelijk vanwege twijfels over de daadwerkelijke onderliggende reserves.

Nu, met Paolo Ardoino die sinds december 2023 de positie van CEO heeft aanvaard, lijkt Tether echter vastbesloten om deze kritiek aan te pakken. Het bedrijf heeft onlangs plannen aangekondigd om realtime gegevens over de reserves openbaar te maken. Ardoino was al een bekend gezicht bij Tether, waar hij voorheen diende als Chief Technology Officer. Deze onthulling kwam naar voren in een rapport dat werd gepubliceerd door Bloomberg.

Tether en zijn problemen rondom transparantie

Volgens een recent rapport van Bloomberg is de gebrekkige transparantie van Tether niet beperkt tot slechts één aspect, maar heeft het betrekking op meerdere facetten, waaronder publieke functies, de onafhankelijkheid van de raad van bestuur en zelfs de bredere bedrijfsstructuur. Als gevolg hiervan wordt de aangekondigde beslissing van Paolo Ardoino om realtime reservegegevens vrij te geven, door velen beschouwd als een aanzienlijke stap in de richting van meer openheid.

De bezorgdheid over de reserves van Tether is in het bijzonder op de voorgrond getreden sinds de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) in oktober 2021 Tether beval om een boete van 41 miljoen dollar te betalen. De boete werd opgelegd aan Tether op basis van beweringen dat de USDT volledig gedekt werd door Amerikaanse dollars. Tether beweerde echter dat de CFTC geen klachten tegen het bedrijf had ingediend en benadrukte dat het bevel de oplossing van kwesties met betrekking tot de reserves van Tether erkende.

Bovendien stemde Tether in met een schikking van 18,5 miljoen dollar met de procureur-generaal van New York vanwege valse claims met betrekking tot de ondersteuning van USDT. Het kantoor van de procureur-generaal legde Tether ook op stappen te ondernemen om de transparantie te vergroten.

Deze resolutie maakt duidelijk dat degenen die virtuele valuta verhandelen in de staat New York en denken dat ze onze wetten kunnen omzeilen, dat niet kunnen en zullen doen.

In een afzonderlijke verklaring die destijds werd uitgegeven, benadrukte Tether dat ze geen enkele vorm van wangedrag hadden toegegeven en dat de schikking moet worden geïnterpreteerd als hun streven om deze kwestie achter zich te laten.

Volgens de voorwaarden van de schikking geven we geen wangedrag toe. Het schikkingsbedrag dat we hebben afgesproken aan het Openbaar Ministerie te betalen, moet worden gezien als een maatstaf voor onze wens om deze zaak achter ons te laten en ons op onze zaken te concentreren.

Niettemin blijft de uitgifte van Tether groeien, ondanks de voortdurende controverse, zelfs in een bear-marktomgeving. Dit staat in schril contrast met de op één na grootste stablecoin, USDC, waarvan de uitgifte aanzienlijk is afgenomen. Ondanks het nieuws zijn sommige leden van de gemeenschap nog steeds niet overtuigd, waarbij één zegt:

Ja, zeker, maar ik durf te wedden dat het gewoon een website zal zijn die een aantal verzonnen cijfers laat zien, in plaats van de audit die JAREN geleden werd beloofd.

Cijfers van Tether

Volgens het meest recente driemaandelijkse financiële rapport van Tether, beschikte het bedrijf over een reservesaldo van $3,3 miljard op het moment dat het zijn handelspapier omzette naar Amerikaanse staatsobligaties. Deze onthulling bracht de blootstelling van Tether aan Amerikaanse staatsobligaties aan het licht, die in totaal ongeveer $72,5 miljard bedraagt. Deze blootstelling omvat zowel directe investeringen in staatsobligaties, overeenkomsten voor terugkoop en stortingen in geldmarktfondsen.

Daarnaast toonde het rapport aan dat de waarde van het Bitcoin-bezit van Tether is gestegen van $1,5 miljard naar $1,67 miljard, hoewel het niet specificieerde hoeveel BTC-tokens precies in bezit waren. Het bedrijf voegde eraan toe dat de operationele winst in het tweede kwartaal meer dan $1 miljard bedroeg, terwijl in het eerste kwartaal een nettowinst van $1,45 miljard werd gerapporteerd. Met een marktkapitalisatie van $83,9 miljard behoudt Tether zijn positie als de grootste stablecoin op basis van marktkapitalisatie.

Stablecoin nieuws

Tether domineert 70% van de markt voor stablecoins
Rusland debuteert met grensoverschrijdende betalingen in Tether
Stablecoin bedrijf Tether bezit voor 2,4 miljard dollar aan Bitcoin
Meer nieuws

Meest gelezen

Enorme prijsstijging: Cryptomunt schiet 75% omhoog na grote aankondiging
Zoveel geld zou je nu hebben als je begin dit jaar voor 2000 euro aan Bitcoin had gekocht
Nieuwe ontwikkelingen in Ripple rechtszaak: Mogelijke gevolgen voor XRP koers