Cyprus
Regulatie

Toezichthouder van Cyprus roept accountants op om terrorismefinanciering aan te pakken

Het Institute of Certified Public Accountants of Cyprus (ICPAC) heeft een dringende oproep gedaan aan accountants en auditprofessionals om actief bij te dragen aan de bestrijding van terrorismefinanciering.

In een recent uitgegeven waarschuwing benadrukt de toezichthouder het belang van waakzaamheid bij vijf specifieke methoden van geldoverdracht, waaronder het gebruik van cryptovaluta.

Rol van accountants als poortwachters

ICPAC wijst erop dat accountants, vanwege de aard van hun werkzaamheden en hun rol als poortwachters, een cruciale positie innemen in de preventie van financiële misdrijven zoals witwassen en terrorismefinanciering. De toezichthouder stelt dat het essentieel is dat professionals binnen de sector actief betrokken zijn bij het identificeren en melden van verdachte transacties.

De methoden van geldoverdracht

Volgens ICPAC maken terroristische organisaties gebruik van vijf methoden om geld over te maken:

  1. Donaties via niet-gouvernementele organisaties (ngo’s);
  2. Contant geld;
  3. Bankoverschrijvingen en cadeaubonnen;
  4. Cryptovaluta;
  5. Lege vennootschappen.

Met betrekking tot cryptovaluta roept ICPAC accountants op om alert te zijn op anonieme grensoverschrijdende peer-to-peer-overdrachten, crowdfunding, liefdadigheidsinstellingen en anonieme online fondsenwervingscampagnes. De toezichthouder benadrukt dat het nalaten van het melden van verdachte transacties als een overtreding wordt beschouwd.

Controle en implementatie van speciale tools

Gemarkeerde transacties worden onderworpen aan strenge controle, waarbij profielen van betrokken personen worden opgesteld, cryptowallets en -transacties worden gescreend, en gespecialiseerde blockchaintools worden ingezet.

Internationale inzichten

Een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Financiën verklaarde dat Palestijnse militante groeperingen, waaronder Hamas, kleine hoeveelheden cryptovaluta gebruiken voor terrorismefinanciering, maar dat ze de voorkeur geven aan traditionele producten en diensten. Dit werd bevestigd tijdens een hoorzitting waarin benadrukt werd dat de hoeveelheid cryptovaluta die door deze groeperingen wordt gebruikt relatief klein is in vergelijking met andere financieringsbronnen.

ICPAC blijft zijn leden en geassocieerde bedrijven aansporen om verdachte activiteiten te melden en een actieve rol te spelen in de preventie van terrorismefinanciering.

Regulatie nieuws

Nigeriaanse belanghebbenden dringen aan op classificatie van cryptocurrencies als grondstoffen
Terraform Labs gaat vier bedrijven verkopen om schulden af te betalen
Advocaten: De SEC gaat absoluut achter ‘Celebrity coins’ aan
Meer nieuws

Meest gelezen

ChatGPT voorspelt: Zo hoog kan de XRP koers stijgen als Ripple de rechtszaak wint
Zware Amerikaanse recessie op komst – Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?
Waarom de Bitcoin koers de komende maanden hard zal gaan stijgen