Ethereum Merge
Ethereum

Tokens op Goerli-testnet van Ethereum schieten omhoog in waarde

De prijs van Goerli-Ethereum (gETH) schoot het afgelopen weekend tot boven de 1,60 dollar uit. Afgelopen vrijdag kocht je de tokens nog voor 7 cent per stuk en daarmee werd een market cap van ongeveer 15 miljoen dollar bereikt. Dat is vooral bijzonder omdat Goerli helemaal niet bedoeld is om waarde te hebben, het is namelijk een testnet van Ethereum.

Wat is een testnet en wat is er aan de hand?

Een testnet is een soort zandbak voor een protocol, waarin ontwikkelaars nieuwe technologie kunnen testen. Dit kan veilig op een testnet, omdat het niet erg is als er fouten insluipen en de boel per ongeluk zou instorten. De tokens op het Goerli-testnet zijn dus vooral bedoeld voor ontwikkelaars om dingen gratis te testen voor Ethereum.

In dit geval schoot de koers van deze tokens plotseling op naar 1,60 dollar, omdat handelaren besloten ermee te spelen. “Testnet-Ether moet gratis zijn, maar wordt momenteel opgewaardeerd door speculanten. Toetsenbord-terroristen zullen je vertellen dat ontwikkelaars de tokens kopen, maar dat is niet het geval. Wellicht koopt 0,1 procent de tokens voor consumptie”, aldus Mudit Gupta, een bekende ontwikkelaars.

“Dit is het begin van het einde voor het Goerli-testnet. Het is ons goed van dienst geweest”, zo voegt hij nog toe. Het is wel opvallend dat het speculanten blijkbaar lukt om mensen ervan te overtuigen dat de testnet-tokens daadwerkelijk een monetaire waarde met zich meedragen. De kans is nul dat Goerli ooit in de buurt van Ethereum komt.

Wat is er gebeurd?

Tot voor kort waren ontwikkelaars aangewezen op zogenoemde ‘faucets’ om tokens voor testnets te verkrijgen. Dat kan soms een stroperig proces zijn, waardoor LayerZero had bedacht om het op een andere manier aan te pakken. Zij ontwikkelden namelijk een swap-product, waarmee ontwikkelaars de testnet-Ethereum direct van een decentrale beurs als Uniswap konden kopen.

In eerste instantie werden de tokens voor 10 cent per stuk op de markt gebracht op 22 februari. Maar markten trekken speculanten aan en dat gebeurde dus ook in het geval van gETH. Speculanten dachten hype te kunnen creëren rondom het testnetwerk van Ethereum en dat is duidelijk gelukt. 

Ethereum nieuws

Bloomberg analist: Ethereum ETF’s worden op deze dag gelanceerd
Vraag naar Ethereum schiet de lucht in na hevige prijsdaling
Gary Gensler: Ethereum ETF’s zullen waarschijnlijk deze zomer lanceren
Meer nieuws

Meest gelezen

Advocaat: Dit is wanneer de uitspraak in de Ripple-rechtszaak verwacht wordt
Crypto analist verwacht een mega Solana crash tot $13
ChatGPT voorspelt: Dit is het moment waarop de XRP koers $5 kan bereiken