Blackrock
Regulatie

Topstrateeg van BlackRock verwacht steeds zwakkere Amerikaanse dollar

Een topstrateeg van BlackRock, de grootste fondsbeheerder ter wereld, zegt dat de status van de Amerikaanse dollar niet meer zo onoverwinnelijk is als het ooit was. In een nieuw interview met Semafor Business, deelt Rick Rieder van BlackRock zijn visie op de toekomst van de geldwereld.

Rieder is niet zomaar iemand, want hij is de grote baas over een BlackRock-portfolio waar 2,4 biljoen dollar aan assets inzitten.

Veel alternatieven

Rieder constateert dat er op dit moment veel alternatieven in de markt zijn. Hierbij noemt hij onder andere de Chinese yuan en onze eigen euro, maar Rieder constateert ook dat een deel van de markt kijkt naar crypto en dan met name naar Bitcoin. Verder ziet Rieder dat goud een goede periode doormaakt.

Alles bij elkaar vreten die alternatieven zo langzaam maar zeker door de verdedigingsmuur van de Amerikaanse dollar heen. De vesting die de afgelopen decennia zo onneembaar leek, wordt steeds zwakker.

Aan de andere kant moeten we niet vergeten dat de Amerikaanse dollar nog altijd verreweg de meest dominante munt op aarde is. Het is uiteindelijk nog maar afwachten of andere munten er daadwerkelijk in slagen om de komende jaren marktaandeel te winnen van de dollar.

Het zijn volgens Rieder vooral de sancties geweest die ervoor zorgen dat institutionele beleggers nu een meer divers portfolio proberen op te bouwen. Waar ze in eerste instantie zouden vluchten naar de dollar in tijden van economische rampspoed, is dat volgens hem nu niet per se het geval meer.

Rentes omlaag

Verder voorspelt Rieder dat de rentes volgend jaar al lager zullen zijn dan de rentestand die we nu zien in de Verenigde Staten. Al is het volgens hem onwaarschijnlijk dat we een nieuw bezoek zullen brengen aan de extreem lage rentes die we de afgelopen 10 jaar zegen.

Volgens de bestuurder van BlackRock hebben de kunstmatig lage rentes enorme koersstijgingen veroorzaakt bij verschillende assets, die nu moeten corrigeren.

“Ik denk dat de rentes zullen dalen volgend jaar, maar dat ze hoger zullen uitkomen dan je historisch gezien zou zeggen. Markten zijn grappig. Want zij geloven vaak dat dingen weer teruggaan naar de oude situatie. Dat is wat we vandaag zien”, aldus Rieder.

Regulatie nieuws

FTX oprichter Sam Bankman-Fried krijgt 25 jaar celstraf
Indonesische financiële waakhond introduceert regelgevingssandbox voor crypto-producten
‘FTX gebruikers krijgen 140% van de waarde van hun kapitaal terug’
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto handelaar voorspelt: Shiba Inu koers kan met 3600% stijgen
Cathie Wood: Bitcoin koers hard op weg naar $1,5 miljoen
Waarom stijgt de Bitcoin prijs vandaag?