Blockchain Technology
Blockchain

Traditionele banken omarmen massaal blockchain-technologie

Institutionele beleggers, vermogensbeheerders en banken doen er ineens alles aan om financiële assets op blockchains te krijgen.

Tijdens de Paris Blockchain Week vertelde Markus Infanger van RippleX dat de markt voor traditionele assets op de blockchain – ook wel Real World Assets genoemd – kan oplopen tot een marktwaarde van $16 biljoen.

Ter illustratie: de huidige market cap van Bitcoin ligt net boven de grens van $1 biljoen.

TradFi omarmt blockchain

Steeds meer traditionele financiële spelers (TradFi) omarmen het idee om financiële producten om te zetten in tokens op openbare blockchains. De race naar blockchain-gebaseerde tokenisatie is dus volop in gang.

Volgens Markus Infanger, senior vice president bij RippleX, stappen TradFi-bedrijven eindelijk over op blockchains. Ze willen deze technologie in productie nemen om knelpunten in verschillende waardeketens op te lossen.

In een exclusief interview tijdens Paris Blockchain Week vertelde Infanger dat het gebruik van blockchain door TradFi eindelijk concreet wordt. “We staan aan het begin van een paradigmaverschuiving voor blockchaintechnologie. We stappen weg van de hype en gaan naar echte toepassingen. Het begint nu echt te gebeuren.”

TradFi wil complete blockchain-oplossingen

Infanger haalde ook onderzoek aan dat stelt dat de toekomstige waarde van getokeniseerde markten wel eens $16 biljoen zou kunnen bedragen. Dat is acht keer meer dan de totale marktkapitalisatie van de hele cryptomarkt.

“Een paar jaar geleden droomden we hier al van”, zegt Infanger. “Nu komt het steeds dichterbij, en wel op openbare blockchains. Op een gegeven moment leek het erop dat dit alleen zou gebeuren op platforms als JPMorgan Coin of IBM.”

Infanger vertelt dat er al vergevorderde gesprekken gaande zijn met verschillende financiële instellingen. Deze partijen onderzoeken manieren om assets te tokeniseren en uit te geven op de XRP Ledger. Ze hebben al distributiekanalen klaar en kunnen duidelijk aangeven waarvoor ze de onderliggende blockchain willen gebruiken.

Een concreet voorbeeld hiervan is de samenwerking tussen HSBC en Metaco, een technologiebedrijf van Ripple. Hierdoor kunnen institutionele beleggers sinds november 2023 getokeniseerde effecten bewaren op het nieuwe custody platform van HSBC.

Infanger voegt toe dat de bedrijfsvoering van Ripple breder wordt door verschillende oplossingen te combineren die gebruikmaken van XRPL.

Ripple wordt vaak gezien als een “betalingsgericht bedrijf” dat een blockchain-gebaseerde betalingsoplossing biedt om economische en financiële frictie te verminderen. Recente ontwikkelingen maken het bedrijf echter ook aantrekkelijker voor zowel TradFi- als DeFi-spelers (Decentralised Finance).

“We hebben een tak voor custody, een tak voor betalingen en we dragen bij aan de XRP Ledger. De combinatie hiervan is een aantrekkelijk voorstel voor een complete digitale asset infrastructuur, zowel voor traditionele financiën als voor ontwikkelaars die DeFi-problemen willen oplossen”, aldus Infanger.

De eigen stablecoin van Ripple

De recent aangekondigde plannen van Ripple om hun eigen aan de Amerikaanse dollar gekoppelde stablecoin uit te geven op XRPL en Ethereum, breiden hun aanbod aan instellingen verder uit.

Infanger licht toe waarom Ripple een eigen stablecoin wil uitbrengen. Hij benadrukt dat de markt voor stablecoins in vijf jaar tijd $2,8 biljoen zou kunnen bedragen, aangezien er zo’n $22 biljoen aan assets buiten blockchains zitten.

“Op dit moment zitten we op $130 miljard, dus er is duidelijk vraag naar en de verwachting is dat deze enorm zal groeien. We staan echt nog aan het begin”, zegt Infanger.

Een andere belangrijke drijfveer was de constante vraag van ontwikkelaars in het XRPL-ecosysteem naar een toonaangevende stablecoin zoals USD Coin of Tether. Infanger vertelt dat Ripple al op kleine schaal experimenteerde met stablecoins naast XRP en hun betalingsproduct.

“We zien echt een toekomst voor institutioneel gebruik van DeFi, tokenisatie op XRPL en ons betalingsproduct. De stablecoin kan daarbij worden gebruikt voor extra opties en bepaalde use cases, samen met XRP en voor het hele XRP-ecosysteem.”

Ripple heeft nog niet bekendgemaakt wanneer de stablecoin wordt gelanceerd of hoe de op XRPL en Ethereum gebaseerde token gaat heten.

Blockchain nieuws

Venezolaanse Regering keurt Cryptomining af wegens hoge elektriciteitsvraag
Grote upgrade voor ShibaSwap: Verhuisd naar Shibarium-blockchain
Deutsche Bank werkt samen met centrale bank van Singapore aan tokenisatieproject
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten