Bitcoin

Bitcoin-transactiekosten kelderen na halvering

Bitcoin begon de nieuwe week stabiel, met een handelprijs boven de 66.000 dollar. Volgens de on-chain gegevens van Mempool.space kost een transactie met een gemiddelde prioriteit 8,48 dollar, terwijl een snelle transactie 9,32 dollar kost.

Transactiekosten Bitcoin. Bron: Mempool.space

De halving-explosie van de transactiekosten

In eerste instantie schoten de transactiekosten op Bitcoin omhoog rond de halving. Meteen na de halving betaalde je 146 dollar voor een “medium-prioriteit” transactie en 170 dollar voor een transactie met een hoge prioriteit.

Sindsdien zijn de transactiekosten dus behoorlijk extreem gedaald en dat gaat ook ten kosten van de zogenaamde hashprijsindex van Luxor.

De hashprijsindex vertelt ons als het ware hoeveel miners verdienen per eenheid computerkracht. Die hashprijs is gedaald van 182,98 dollar per hash/dag naar 81 dollar per hash/dag.

Daarmee staat dit bedrag lager dan voor de halving, maar dat is ook logisch, want de bloksubsidie voor de miners is met de halving natuurlijk gehalveerd. Zodoende verdienen ze nog maar de helft aan Bitcoin per gevonden blok.

NFTs moeten redding brengen?

Hoewel Bitcoin miners natuurlijk al op de hoogte waren van de halvering van de blokbeloning, was er dankzij het Runes protocol van Casey Rodarmor hoop.

Met dat protocol is het mogelijk om zogenaamde Runes te creëren, een bepaalde vorm van tokens, die de activiteit op de blockchain zou moeten laten stijgen.

Daardoor stijgen natuurlijk de transactiekosten en dat levert de miners een stukje extra omzet op. Die stijgingen bleven voorlopig echter achterwege.

Op dit moment is de runestone NFT-collectie echter niet zo populair. Over de afgelopen 24 uur zijn de tokens zelfs enorm gedaald, zo blijkt uit de data van Magic Eden.

Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Bitcoin nieuws

Kaleo: Bitcoin koers van $200.000 in aantocht
‘Aziatische MicroStrategy’ Metaplanet overtreft alle andere Japanse aandelen
Kevin Svenson: Bitcoin naar $100.000 tijdens deze cyclus
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Bitboy: Schikking tussen Ripple en SEC nabij – Verwacht enorme prijsstijging voor XRP
XRP’s toekomst: Kan het Solana, Ethereum en zelfs Bitcoin inhalen?