Ethereum, ether
Ethereum

Transactiekosten op Ethereum vallen eindelijk omlaag

De transactiekosten op Ethereum zijn na een relatief lange periode van hoge prijzen gedaald en dat zorgt voor opluchting onder de gebruikers. Zogenoemde Layer 2 oplossingen zijn in trek en zorgen voor lagere transactiekosten EN snellere transacties. Op het moment van schrijven betaal je voor een transactie op Ethereum minder dan 2 dollar.

Hoge transactiekosten

Santiment deelde via Twitter een inzichtelijke update over de transactiekosten van Ethereum, waarin ze over een behoorlijk significante daling spreken. In de grafiek die ze daarbij plaatsen zien we dat de transactiekosten op Ethereum aan het begin van deze maand opliepen tot wel 7 dollar per transactie.

In mei was er zelfs sprake van een stijging naar 14 dollar per transactie, wat het hoogste niveau van 2023 markeert. Dat zijn natuurlijk transactiekosten die ervoor zorgen dat Ethereum nooit op wereldwijde schaal kan doorbreken als smart contract platform.

Als je 14 dollar voor een transactie van bijvoorbeeld een traditioneel aandeel op Ethereum moet betalen, dan zijn de gecentraliseerde alternatieven veel aantrekkelijker. In die zin is het een goede zaak dat er nu oplossingen komen die ervoor zorgen dat de transactiekosten zakken.

Toch blijft er de vrees dat de technologie uiteindelijk niet schaalbaar is voor de massa. We kunnen op dit moment immers niet stellen dat de massa Ethereum gebruikt en ondanks dat zijn de transactiekosten op dit moment (soms) al torenhoog.

De tweede laag

Een mogelijke verklaring voor de daling van de transactiekosten op Ethereum ligt in de ontwikkeling van de tweede laag op het netwerk. Layer 2 oplossingen zijn erop gericht om de druk van het basisnetwerk van Ethereum weg te nemen, waardoor er minder file’s ontstaan en de transactiekosten laag blijven.

Volgens de data van L2 Beats zijn deze oplossingen de laatste tijd behoorlijk populair. De totale waarde die momenteel in deze oplossingen zit ligt volgens L2 Beats op een indrukwekkende 9,51 miljard dollar. Arbitrum en Optimism zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van dat bedrag.

Ondanks de daling van de transactiekosten doet de Ethereum koers op dit moment niet wat de meeste mensen hopen. Over de gehele week gemeten staat het project op een daling van ongeveer 3 procent, wat de Ethereum koers op 1.883 dollar brengt en het project een market cap van 226,41 miljard dollar oplevert.

Gratis 20 euro aan Crypto

Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Ethereum kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.

Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 20 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.

Ethereum nieuws

Aantal gestakete Ethereum dicht bij nieuw record in aanloop naar ETF-debuut
Ethereum ETF’s zijn bijna klaar om gelanceerd te worden
3 redenen waarom Ethereum achterblijft op Bitcoin in 2024
Meer nieuws

Meest gelezen

ChatGPT voorspelt: Zo hoog kan de XRP koers stijgen als Ripple de rechtszaak wint
Zware Amerikaanse recessie op komst – Wat betekent dit voor de Bitcoin koers?
Waarom de Bitcoin koers de komende maanden hard zal gaan stijgen