Regulatie

Trials voor digitale Russische Roebel starten in 2022

De centrale bank van Rusland heeft bekend gemaakt dat het in medio 2022 zijn eerste pilots wil starten voor de digitale valuta; de digitale Roebel.


Nog geen echte transacties

Dit heeft de vice-gouverneur van de Bank of Russia, Alexey Zabotkin, bekend gemaakt. Naar verluidt is centrale bank van plan om tegen het einde van 2021 een eerste prototype van een digitale roebel klaar te hebben. Deze willen ze dan door middel van trials door ontwikkelen.

In de eerste versie van het prototype zullen er nog geen echte transacties worden ondersteund. Dit zal later echter wel als uitgangspunt gaan dienen waar het ecosysteem op doorontwikkeld kan worden. Op basis hiervan zullen er in 2022 gestart worden met verschillende trials met als doel het verfijnen van de digitale valuta.


Plannen Russische centrale bank

De Russische centrale bank heeft eind 2020 bekend gemaakt dat het een eigen digitale valuta wou gaan ontwikkelen. Hiervoor publiceerde het vervolgens haar plannen voor de digitale valuta afgelopen oktober. Afgelopen januari werd de bank echter wel gewaarschuwd door de Vereniging van Russische banken over enkele risico’s die de plannen met zich meebrachten. Ook gaven ze uitgebreide feedback op het idee.

Aan het einde van afgelopen maand werd door de eerste vice-gouverneur van de Bank van Rusland, Olga Skorobogatova, aangekondigd dat de Russische centrale bank van plan is een concept te ontwikkelen op basis van het gekozen model van de digitale Roebel. Hierbij gaf ze aan de bank de mogelijkheid nog zeker niet heeft uitgesloten om kosten in rekening te brengen voor overschrijvingen tussen digitale Roebel wallets. Het is echter ook nog niet bevestigt.