Turkije_Crypto
Regulatie

Turkse regering dient ontwerpwetsvoorstel voor cryptovaluta in

Op 16 mei heeft de regerende partij van Turkije een ontwerpwetsvoorstel voor cryptovaluta ingediend bij het parlement. Het wetsontwerp richt zich op licentieverlening en registratie voor aanbieders van cryptodiensten, in overeenstemming met internationale normen.

Bijwerken van al bestaande wetgeving

Volgens een rapport van Reuters beoogt het wetsvoorstel de bestaande wetgeving bij te werken om de cryptocurrency-markt volledig te reguleren. De belangrijkste aandachtsgebieden zijn consumentenbescherming, platformtransparantie en naleving van financiële regelgeving.

De voorgestelde wetgeving is bedoeld om handelsplatforms voor cryptocurrency en andere dienstverleners in de sector te reguleren. Zij worden verplicht licenties te verkrijgen van de Turkse Capital Markets Board (CMB). Het wetsontwerp richt zich op de regulering van aanbieders van crypto-activadiensten, de activiteiten van crypto-activaplatforms, de opslag van crypto-activa en de aankoop-, verkoop- en overdrachtstransacties van crypto-activa door Turkse inwoners. Ook de classificatie van cryptocurrencies en projecten wordt behandeld om naleving van de bestaande financiële regelgeving te waarborgen.

Belangrijke punten wetsvoorstel

Enkele belangrijke punten uit het wetsvoorstel zijn:

  • Crypto-dienstverleners moeten een vergunning hebben en worden gereguleerd door de Capital Markets Board.
  • Verbeterd toezicht door de CMB om consumentenactiva te beschermen en effectieve geschillenbeslechting te garanderen.
  • Verplichte inning van inkomsten bij aanbieders van cryptodiensten door de CMB en de Wetenschappelijke en Technologische Onderzoeksraad van Turkije.
  • Verbod op buitenlandse cryptomakelaars om een lokaal gereguleerd ecosysteem te bevorderen.

Turkije in lijn brengen met internationale normen

Deze stap is bedoeld om Turkije in lijn te brengen met internationale normen en om de zorgen van de Financial Action Task Force (FATF) weg te nemen, waardoor de veiligheid en betrouwbaarheid van de nationale cryptomarkt wordt verbeterd.

Het wetsontwerp stelt ook voor om de door de FATF uitgegeven reisrichtlijnen op te nemen. De FATF Travel Rule vereist dat cryptocurrency-bedrijven en financiële instellingen die betrokken zijn bij de verkoop van digitale activa – gezamenlijk bekend als Virtual Asset Service Providers (VASP’s) – ‘nauwkeurige informatie over de opdrachtgever en de begunstigde’ verkrijgen en delen met VASP’s van de tegenpartij of andere financiële instellingen vóór of tijdens transacties.

Turkije werd in oktober 2021 door de FATF gedegradeerd naar de “grijze lijst” omdat het land er niet in slaagde anti-witwasmaatregelen te implementeren in zijn bank-, vastgoed- en andere sectoren. De FATF eist van landen op de grijze lijst dat zij actief samenwerken bij het verhelpen van eventuele tekortkomingen en onderwerpt hen aan verscherpt toezicht.

Regulatie nieuws

Zuid-Koreaans onderzoek trekt aan de bel: Crypto ETF’s zijn gevaarlijk
Robert F. Kennedy Jr. belooft gratie voor Ross Ulbricht als hij wordt verkozen
Nieuwe Juridische strijd voor Ripple Labs en CEO Brad Garlinghouse
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist voorspelt stijging van 1.724% voor deze altcoin
Bitcoin maakt zich klaar voor ‘bananen-zone’
Crypto analist legt uit: Dit is wanneer de Bitcoin koers weer gaat stijgen