Hack

Twitter accounts van Musk en Obama gebruikt voor Bitcoin scam

De twitter accounts van onder anderen Elon Musk, Bill Gates, Barack Obama en techbedrijven als Uber en Apple zijn door hackers gebruikt voor een Bitcoin-scam.


Beroemdheden gehackt

Via de social mediakanalen van bekende personen en bedrijven riepen hackers op om een cryptotokens over te maken. Op het account van Elon Musk stond dat hij geld terug zou geven aan de community. De Tesla-baas zou dan de Bitcoins die mensen naar hem zouden sturen verdubbelen.

Elon Musk heeft bijna 37 miljoen volgers op Twitter. NOS-techredacteur Joost Schellevis zegt het volgende:

“Dat het in één keer op zo veel plekken gebeurt, is ongekend”,

De oplichters hebben voor meer dan 100.000 euro, wat gelijk staat aan 12,9 Bitcoins gestolen tijdens deze grootschalige hack. Alle BTC tokens zijn direct weggesluisd.

Uber bevestigt in een tweet dat zij ook zijn gehackt. Verder zijn de twitter accounts van de Joe Biden, Amazon topman Jeff Bezos, rapper Kanye West en zijn vrouw Kim Kardashian een tijd overgenomen geweest.

Daarnaast is het Twitter account van PVV-leider Geert Wilders gehackt. Zo heeft zijn woordvoerder onlangs bevestigd. Aan het begin van de nacht veranderde zijn profielfoto in een afbeelding van een zwarte man. Daarnaast werd zijn header vervangen door een Marokkaanse vlag. Bovendien retweette de politicus een aantal tweets over complottheorieën. Het is onduidelijk of deze hack te maken heeft met de grootschalige Bitcoin scam. Er werd in ieder geval niet opgeroepen om Bitcoins te versturen via zijn account.


Mogelijk schuld van een eigen medewerker

Twitter schreef in een tweet over een beveiligingsincident. Het bedrijf is bezig met het oplossen van de problemen en doet daarnaast ook onderzoek over hoe de hackers konden binnenkomen. Het bedrijf denkt dat er met succes toegang is verkregen tot een aantal medewerkers die toegang hebben tot interne systemen. Via deze weg kregen de hackers de betreffende accounts in handen.

Uit voorzorg konden veel geverifieerde accounts van bijvoorbeeld beroemdheden uren niet twitteren. Accounts waarvan Twitter weet dat ze zijn gehackt, blijven voorlopig non-actief. Dit gaat duren tot ze zeker weten dat de originele gebruiker er weer veilig gebruik van kan maken.”

Vice meldt op basis van twee bronnen dat een werknemer van Twitter verantwoordelijk is voor de hack. Een woordvoerder van Twitter zegt tegen Vice dat ze onderzoeken of deze werknemer twitter zelf heeft gehackt, of dat hij de hackers toegang heeft gegeven tot het systeem waarmee dat kan. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen door de hackaanval zijn getroffen.