Noord korea
Hack

U.S. Treasury sanctioneert een Bitcoin Mixer om Noord-Koreaanse cyberaanvallen te neutraliseren

De buitenlandse zaken tak van de Amerikaanse Treasyry heeft voor het eerst een Bitcoin Mixer gesanctioneerd. Het gaat om de mixer Blender die volgens de geruchten wordt gebruikt door Noord-Korea om de cyber-activiteiten van het land te ondersteunen. Op 23 maart van dit jaar slaagde de Lazarus Group uit Noord-Korea erin om de grootste cryptocurrency-diefstal uit de geschiedenis te plegen. In totaal werd er voor 620 miljoen dollar aan crypto uit de online-game Axie Infinity geroofd.

Lazarus stuurde vervolgens 20,5 miljoen dollar van die fondsen naar Blender om het te anonimiseren. Onder druk van de sancties vanuit Amerika en de Verenigde Naties is Noord-Korea overgegaan op criminele activiteiten om aan kapitaal te komen. Hierbij richt het zich onder andere op de cryptowereld.

Eerste gesanctioneerde Bitcoin mixer

“Vandaag sanctioneert de Treasury voor het eerst een virtuele valuta mixer”, aldus onder-secretaris van de Treasury voor terrorisme en financiële intelligentie Brian E. Nelson. “Virtuele valuta mixers die faciliteren in ongeoorloofde transacties zijn een bedreiging voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten. We ondernemen actie tegen de onwettige financiële activiteiten van Noord-Korea en staan geen staats-gesponsorde diefstal en witwasserij toe”, aldus Nelson met duidelijke taal over de beslissing.

Daarnaast update de Treasury een zogenaamde zwarte lijst met namen van personen om door Lazarus Group gebruikte adressen te identificeren. De Treasury zegt er alles aan te doen om mixerdiensten als Blender, die fundamenteel zijn voor het verduisteren van gestolen fondsen, onschadelijk te maken.

Het gevolg van de sancties voor Blender

Als gevolg van de sancties voor Blender moeten alle digitale assets die zich momenteel in de mixer bevinden, het gaat om een Bitcoin mixer, die in de Verenigde Staten zijn of onder controle van Amerikanen zijn bij de Treasury aangemeld worden. Daarbij zijn alle assets die direct of indirect voor 50 procent of meer eigendom zijn van personen op de zwarte lijst per direct geblokkeerd.

Het doel van de sancties is om het gebruik van Blender zo lastig mogelijk te maken. Het is echter nog maar de vraag in hoeverre het de Verenigde Staten lukt om alles tegen te houden. Bitcoin blijft immers een decentraal protocol waar uiteindelijk niemand de controle over heeft. Alleen als de assets het netwerk verlaten en in bijvoorbeeld dollars omgezet worden zijn er meer controlemogelijkheden voor overheden.

Hack nieuws

Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus zet LinkedIn in om crypto te stelen
Google advertenties gebruikt om kwaadaardige crypto-websites te promoten
Omvangrijke cyberaanval door Akira treft wereldwijd meer dan 250 organisaties
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?