Uitleg: Wat zijn crypto banken en hoe werken ze?

 
 

Steeds meer mensen vragen zich af of en wanneer cryptocurrency zou kunnen functioneren als een soort bank. Hier is onderzoek naar gedaan door Cointelegraph.


[Tijdelijk aanbod]: Gratis 1000 euro handelen

ACTIE: Maak een Bitvavo Account aan via Newsbit en betaal de eerste 1000 euro geen handelskosten! Bitvavo is veruit de goedkoopste Nederlandse exchange. (Klik op de onderstaande knop)

 

Bitcoin beloofde ooit dat het zou helpen om het verheven doel te realiseren om individuen ‘hun eigen bank’ te maken. Om de vele diensten die banken echt bieden te begrijpen, is het ook te beseffen hoe belachelijk deze claim was in 2008, toen de whitepaper van Bitcoin kwam. Meer dan tien jaar later bevindt de grootvader-cryptocurrency zich nog steeds in de periferie van traditionele financiën, maar de gedecentraliseerde industrie die het heeft voortgebracht, kan inderdaad veel financiële diensten op de blockchain repliceren, die voorheen uitsluitend in het rijk van banken waren.


Is Defi bankieren?

Decentralized finance (DeFi) is snel een modewoord geworden. Door mensen in staat te stellen verbinding te maken met nieuwe gedecentraliseerde leningen, exchanges, spaarrekeningen en andere DeFi-platforms, kan blockchain een cryptocurrency-alternatief bieden voor traditionele bankdiensten, en degenen die comfortabel werken in dit ecosysteem, kunnen daarom hun activa met grotere fungibiliteit hanteren. Vergis je niet: DeFi is niet bankieren, omdat het alleen bankfuncties nabootst en nog steeds niet in staat is het andere te bieden waarvoor banken worden gewaardeerd – d.w.z. veiligheid. Lorenzo Pellegrino, CEO van het populaire online betalingsplatform Skrill, vertelde Cointelegraph:

“Veel bedrijven die beweren banken te zijn, opereren in het cryptocurrency-ecosysteem, maar bijna iedereen zou het moeilijk vinden om die titel in een gereguleerde ruimte te behouden. Ze gebruiken deze terminologie omdat het een niveau van veiligheid en regulering impliceert in de bredere financiële wereld, iets dat waarschijnlijk in hun product zal ontbreken.”

Volgens hem zijn deze applicaties niet in staat om deposito’s te accepteren of op te nemen bij een bank, wat een rode vlag is. Ze bekostigen de aansprakelijkheid niet via een wettelijk precedent en er zijn geen regelingen voor beleggersbescherming die de tokens dekken als een slim contract mislukt. Als louter voetnoten bij verordeningen die zich nog niet volledig hebben voorgedaan, zijn “cryptocurrency-banken” – in de waarste zin van het woord – zeldzaam. Maar ze bestaan ​​wel, omdat blockchain-oplossingen verder ontwikkeld zijn in de handen van beide teams. In de handen van de financiële sector en in die van de toezichthouders, omdat zij meer leren over de revolutie die aan hun deur klopt.


Wat zijn crypto-banken?

Crypto-banken zijn bankinstellingen die zich bezighouden met het standaard regime van geldgerelateerde activiteiten zoals deposito’s en opnames, sparen, lenen en uitlenen, en beleggen in een breder scala aan instrumenten en markten. Hoewel dit ook een standaardbank perfect beschrijft, hebben cryptobanken cryptocurrency in deze financiële functies geïntegreerd. Ze hebben ook legaliteit verworven in de ogen van lokale financiële waakhonden.

De uitdaging voor blockchain is tweeledig: deze moet zich in een tolerante regelgevingsomgeving bevinden en moet over voldoende lokaal talent beschikken om goed ontwikkelde, vertrouwen gevende oplossingen te bieden. Op plaatsen met progressieve beleidsmakers zoals Duitsland, kunnen bedrijven en instellingen die traditioneel-geld en traditioneel-geld gebaseerde activa hebben, gemakkelijk deelnemen aan de gedecentraliseerde economie via een cryptobank. Dit soort cryptobanken, zoals Bitwala en Spot9, zijn in wezen het skelet van wat ooit een brug zal zijn tussen de gescheiden traditionele- en crypto-economieën, die nu pas begint te ontstaan.

Gereguleerd door de Duitse federale financiële toezichthoudende autoriteit, zijn Bitwala-deposito’s verzekerd door het Duitse depositogarantiestelsel tot 100.000 euro (ongeveer $ 113.000), net zoals voor andere in Duitsland gereguleerde banken. Het partnerschap met door de Europese Unie gereguleerde SolarisBank, zorgt ervoor dat rekeninghouders in staat zijn om met Bitwala hetzelfde te doen als wat ze zouden doen met hun normale bankrekening – dat wil zeggen, betaald worden, huur en rekeningen betalen, valuta’s wisselen, interbancaire betalingen verzenden en slaan geld probleemloos op in zowel traditioneel geld als in cryptocurrencies.


Een overtuigende maar zinloze namaak

Vanwege de unieke mogelijkheden van blockchain-financiering, zijn veel van de grootste gecentraliseerde cryptobedrijven in staat om bankachtige diensten aan te bieden voor andere ondernemingen op ondernemingsniveau, zelfs waar regelgeving nog niet is vormgegeven. In de Verenigde Staten, bijvoorbeeld, heeft de Securities and Exchange Commission nog niet aangegeven dat deze bedrijven kunnen integreren met het banksysteem, en voor nu zijn het in wezen beleggingsfondsen. Coinbase Custody is een van de meest geavanceerde voorbeelden, maar het kan alleen spelen als een “bank” totdat regelgevers hun goedkeuring geven.

Serieuze investeerders en bedrijven die liever in het volle zicht van de belastingdienst en toezichthouders opereren, moeten de nodige rapportagemethoden afhandelen om traditioneel geld legaal te investeren in de tokens die beschikbaar zijn op Coinbase Custody. Het stelt mensen met grote investeringen in de cryptomarkt in staat om gebruik te maken van gescheiden coldstorage, terwijl ze genieten van een naadloze integratie met de Coinbase Pro-uitwisseling, verzekering voor deposito’s, inzetmiddelen indien beschikbaar, aangepaste rapportage en externe controle.


Wereldwijd groeiende BTC-banken

Wat ontbreekt er in de bewaaroplossing van Coinbase? Voor burgers van de VS biedt Coinbase betrouwbare opslag en uitwisseling, maar men kan geen rekeningen betalen van een Coinbase-account en er ook geen salaris voor ontvangen. Wanneer je naar de film gaat in de VS, kan crypto worden gebruikt als betaling of om een ​​vriend (die je ticket heeft gekocht) terug te betalen door geld naar hun bankrekening te sturen. Een gebruiker moet eerst bijvoorbeeld Bitcoin (BTC) verzilveren en het van Coinbase naar een verbonden bank verzenden en vervolgens van de verbonden bank naar de eigen bank van de gebruiker. Dit komt omdat, zonder wettelijke goedkeuring, traditioneel geld kan worden omgezet in crypto (en vice versa), maar traditioneel geld en crypto behoren niet tot dezelfde definitie van geld volgens de banken. Het is duidelijk dat er nog steeds obstakels zijn. Pellegrino van Skrill meende:

“Hoewel cryptocurrency zeker een grote rol zal spelen in de toekomst van betalingsroutes, zijn we ervan overtuigd dat deze complementair zullen zijn aan de huidige systemen, in plaats van in volledige concurrentie. Gevestigde betalingsbedrijven zoals de onze zullen de sleutel zijn om deze acceptatie te ondersteunen. ”

Het wordt duidelijker als je je realiseert dat het aanpassen van crypto aan het huidige monetaire systeem hetzelfde is als proberen een vierkante pin in een rond gat te plaatsen. De meest geavanceerde platforms doen hun best om de diepgewortelde concurrentie en toezichthouders overbodig te maken, maar ze vergeten dat zonder overdraagbaarheid een van de vijf eigenschappen van valuta ontbreekt in crypto.

Tokens hebben schaarste, duurzaamheid, deelbaarheid en fungibiliteit, maar regelgevers kunnen een patstelling opleggen aan overdraagbaarheid. Dit is de reden waarom geavanceerde platforms zoals MyCryptoBank.io traditioneel geld-gekoppelde stablecoins kunnen gebruiken voor gratis grensoverschrijdende transacties, uitgaven en investeringen – maar zodra een gebruiker besluit om echte USD of aandelen (en geen blockchain-derivaten) aan te houden, is er een probleem . Regelgevers kunnen deze beweging van cryptocurrencies voorkomen en wegversperringen creëren voor individuen om hun eigen geld voor hun eigen doeleinden te gebruiken, of zelfs hun crypto geld in traditionele valuta’s om te kunnen zetten.


Bankieren is meer een label dan een werkwoord

Mensen willen hun geld voor alles kunnen gebruiken, niet voor 90% van alles. Afgeleide instrumenten of precair gestapelde betaalkaartoplossingen die zijn gebaseerd op ijle partnerschappen zijn niet voldoende. Een recent rapport van McKinsey is het daarmee eens. Zonder goedkeuring van de regelgevende instantie is alle blockchain-financiering onderworpen aan de afwikkeltijd van de onderliggende traditionele geldmarkt van drie tot vijf dagen. Volgens het rapport: “Als tegenpartijen cryptocurrency-activa zouden uitwisselen (digitale valuta waarvoor geen centrale regulerende instantie nodig is) in plaats van traditionele-valuta, zouden betalingen bijvoorbeeld in minuten kunnen worden gedaan en afgerekend via blockchain, in plaats van in dagen zoals bij huidige systemen. “

Er worden langzaam stappen gezet in de richting van de universele erkenning dat cryptocurrency waarde kan opslaan en verzenden, maar het is langzaam waar vooruitgang het meest telt. Omdat cryptocurrency de komende jaren zijn benen vindt, zullen geïntegreerde economieën met de meest liberale bankautoriteiten daar het meest van profiteren. Met de oudste cryptocurrency nog steeds aan de rand van de financiën, is het veilig om te voorspellen dat reguliere acceptatie nog steeds een weg is.

Bitvavo Actie! €1000 Gratis Handelen

Bitvavo exchange

Maak een account aan via Newsbit op Bitvavo en betaal over de eerste €1000 euro geen handelskosten! Bitvavo is in Nederland de goedkoopste en enige officiële cryptocurrency exchange.

 

knop_account-aanmaken