Ethereum,

Van $10M naar $0 in 10 dagen. Fairwin op ETH is leeg

Ethereum (ETH) smart contract FairWin is geleegd. Onlangs werd Fairwin benoemd tot de snelst groeiende Ponzi-scheme op Ethereum.


Meer dan $10M

Volgens de gegevens van Etherscan is het saldo van FairWin op het moment van schrijven exact nul ETH. Toch had het smart contract slechts op 26 september meer dan 49.518 ETH. De waarde van FairWin bedroeg op 21 september zelfs meer dan $ 10 miljoen.


De snelstgroeiende Ponzi-scheme op Ethereum

Het is onduidelijk of het contract is geleegd door de eigenaar, enkele kwaadwillende personen of bezorgde gebruikers. Kijkend naar de hoeveelheid aan terugtrekkende adressen suggereert dit het laatste.

Meerdere cypto analisten gaven de afgelopen maand op sociale media aan dat zij volgens hun de snelst groeiende Ponzi-scheme op Ethereum aan het volgen waren. Blockchain-ontwikkelaar Philippe Castonguay waarschuwde destijds:

“De http://FairWin.me Ponzi-regeling bevat kritieke kwetsbaarheden die alle fondsen in gevaar brengen. Verspreid de kennis (vooral in Azië). Gebruikers moeten hun geld opnemen en de interactie met het contract zo snel mogelijk stoppen. “

Later legde Castonguay uit dat hij drie belangrijke kwetsbaarheden ontdekte, “een waarbij de eigenaar / beheerder van de contracten deze volledig kan leeghalen. Een tweede waarbij de beheerder kan voorkomen dat gebruikers zich voor altijd terugtrekken. Tot slot de derde waarbij iedereen, niet alleen de eigenaar, nieuwe stortingen kan stelen.”


$12K al naar de onbekende scammers

Een gedetailleerde bewering van Reddit-medewerker, genaamd chutiyabehenchod, kwam op 20 september. Hij schreef dat FairWin naar verluidt voornamelijk werd gedeeld op Chinese sociale media & blogs. Fairwin zou werken als een 5-daagse hoog rendement investeringsprogramma. Gebruikers zouden 1–15 ETH hebben gedeponeerd en na vijf dagen een rendement van 0,5–1% behalen. Het bericht ging verder:

“Het is gedecentraliseerd, maar slechts 70% van de gestorte bedragen gaat daadwerkelijk terug om de commissies van de oudere deposito’s te betalen. 30% wordt altijd ingenomen! Zodra het account is uitgedroogd, worden degenen die het laatst zijn aangesloten, gestraft door absoluut alles te verliezen … waarschijnlijk zullen sommigen van hen opnieuw investeren. Momenteel met 40k ETH is 12k al voor de onbekende scammers. “

De post concludeerde dat FairWin ‘een van de grootste zwendels ooit in Ethereum zou kunnen zijn’.

Momenteel heeft Ethereum ook andere problemen door een bug. Lees hier meer.


[Tijdelijk aanbod]: Gratis 1000 euro handelen

ACTIE: Maak een Bitvavo Account aan via Newsbit en betaal de eerste 1000 euro geen handelskosten! Bitvavo is veruit de goedkoopste Nederlandse exchange. (Klik op de onderstaande knop)