Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

Venezuela lanceert in oktober de Digitale Bolivar

De Centrale Bank van Venezuela vertelde vandaag dat ze de digitale bolivar op 1 oktober in omloop zullen brengen. De informatie werd op de social media kanalen van de Bank geplaatst en later bevestigd op de website van het Volksministerie van Economie en Financiën. Daarnaast gaat de overheid ook proberen de enorme inflatie te bestrijden.


De digitale Bolivar

De digitale bolivar is een digitale valuta uitgegeven door een centrale bank. Het is dus eigenlijk een digitale weergave van een traditionele fiat-valuta uitgegeven door de centrale bank van een land. Dat is heel iets anders dan een gedecentraliseerde cryptomunt zoals de Bitcoin.


Venezuela kampt met een enorme inflatie

De invoering van de digitale munt zal vergezeld gaan met een monetaire redenominatie die zes nullen van de valuta elimineert. Om een beeld te kunnen vormen: Nu kost 1 kop koffie 7.6 miljoen bolivars, wat ongeveer $2 waard is. Straks moet dat 7,6 bolivars kosten.

Deze aanpassing is niet de eerste redenominaties die het land doet. In de afgelopen 15 jaar is het namelijk al de derde keer dat er zo’n redenominatie plaats moet vinden. De overleden voormalige president Hugo Chávez veegde in 2007 drie nullen van het grootboek. Zijn opvolger, Nicolás Maduro, gebruikte de creatie van de eigen cryptocurrency van het land, de Petro, als een kans om in 2018 vijf nullen weg te vegen.

Deze redenominatie, die ook wordt vergezeld door een aankondiging van digitale valuta, zal waarschijnlijk niet veel effect hebben. Zimbabwe heeft zijn munt in de jaren 2000 ook driemaal geredenomineerd om hyperinflatie te bestrijden, maar dat had niet veel zin.

Toch is het nieuwe monetaire beleid van Venezuela is erop gericht om uit de cyclus van hyperinflatie te komen, en de introductie van de digitale valuta kan die missie helpen versterken. Er is weinig bekend over de werking van de digitale valuta, maar hij zal in ieder geval samen met de fysieke bolivar bestaan. Bankbiljetten die overeenkomen met het nieuwe stelsel worden al uitgegeven.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten