Ethereum Nieuws

Verbrandingsmotor van Ethereum draait op volle toeren in 2023

Het jaar 2023 is fantastisch begonnen voor de crypto-industrie en dat zien we ook duidelijk terug in de activiteit op de blockchain van Ethereum. Over de afgelopen week belandden er meer Ethereum dan ooit op de virtuele brandstapel. In totaal ging er al voor meer dan 4,6 miljard dollar aan Ethereum in digitale vlammen op na de introductie van EIP-1559.

Wat is EIP-1559?

De afkorting EIP staat voor Ethereum Improvement Proposal, een voorstel om Ethereum te verbeteren. Meer specifiek betreft voorstel nummer 1559 een mechanisme om een deel van de transactiekosten van iedere transactie op de brandstapel te gooien. Hoe populairder het netwerk, hoe hoger de transactiekosten en hoe meer Ethers er op de brandstapel terechtkomen. Alles bij elkaar zorgde dat dus al voor de verbranding van 4,6 miljard dollar aan Ethereum, wat natuurlijk goed is voor de schaarste van het project.

Hoe minder Ethers er in omloop zijn, hoe meer de waarde van het project toeneemt als de vraag naar Ethereum hetzelfde blijft. Dat is natuurlijk de theorie. Het afgelopen jaar zagen we daar helaas weinig van terug, maar dat had natuurlijk vooral met de markt zelf te maken. Nu trekt de boel weer aan en beginnen we de voordelen van dit mechanisme duidelijk te voelen. De afgelopen week gingen er in ieder geval meer Ethers dan ooit naar de eeuwige jachtvelden dankzij dit bijzondere mechanisme.

1,62 Ethers per minuut

De afgelopen week was de brandstapel zo populair, dat er gemiddeld 1,62 Ether per minuut uit de roulatie werd gehaald. Dat komt neer op een bedrag van 2.643,84 dollar per minuut tegen de huidige koersen. Op jaarbasis zou dat een verbranding van 1,389 miljard dollar per jaar opleveren. Dat is een behoorlijke hap aan Ethereum, die daarmee voorgoed uit de markt wordt gehaald door EIP-1559. Als er straks weer een nieuwe bullmarkt uitbreekt, dan kan dit zomaar eens een heel groot verschil maken voor het project.

Door de enorme verbranding van dit moment ligt de inflatie van Ethereum ook nog eens onder de nul. Op het moment van schrijven is de inflatie van Ethereum -1,06 procent op jaarbasis. Dit betekent dat de supply van Ethereum niet toeneemt, maar juist afneemt en er dus sprake is van deflatie. Dit maakt Ethereum in theorie ‘schaarser’ dan Bitcoin, wat natuurlijk niet wil zeggen dat het per definitie beter is. Maar we kunnen niet ontkennen dat het een voordeel is van Ethereum ten opzichte van Bitcoin.

Ethereum nieuws

Bitcoin en Ethereum verliezen terrein, terwijl er een recessie dreigt
Bitcoin en Ethereum whales versturen $743 miljoen aan crypto
De Russische Sberbank wil DeFi-platform lanceren op Ethereum-netwerk
Meer nieuws

Meest gelezen

Analist verwacht grote Bitcoin correctie en stapt uit de markt
Miljardair Palihapitiya verwacht Bitcoin koersexplosie na capitulatie van de Federal Reserve
Shiba Inu schiet met ruim 12 procent omhoog, wat is er aan de hand?

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten