Neuralink
Tech

Verlamde man speelt Schaken met zijn gedachten via Neuralink

In een opzienbarende demonstratie heeft Elon Musk’s bedrijf Neuralink nieuwe beelden getoond van een verlamde man die computerspelletjes speelt door enkel zijn gedachten te gebruiken.

Noland Arbaugh, 29 jaar oud en verlamd na een ongeval, is te zien hoe hij de cursor van een computer bedient en games speelt zoals schaak en Civilization VI, allemaal met behulp van een geavanceerd hersenimplantaat.

Ervaring omschreven als ‘buitengewoon’

Arbaugh, die acht jaar geleden een dwarslaesie opliep bij een duikongeval, beschrijft de ervaring als buitengewoon. “Het voelt alsof ik kracht gebruik op een cursor. Ik kijk naar een punt op het scherm en het beweegt daarheen waar ik het wil hebben,” vertelde hij enthousiast. De impact van de technologie op zijn dagelijks leven is aanzienlijk, vooral na een operatie die verrassend soepel verliep en waarvan hij slechts één dag na implantatie al herstelde.

De door Neuralink ontwikkelde technologie, genaamd Telepathy, streeft ernaar mensen met ernstige verwondingen of verlammingen in staat te stellen te communiceren met telefoons of computers door simpelweg te denken. Musk, de visionaire ondernemer achter Neuralink, speculeert over de potentie van deze technologie om individuen zoals Stephen Hawking in staat te stellen sneller te communiceren dan ooit voor mogelijk werd gehouden.

Het Neuralink-apparaat, ook bekend als een Brain-Computer Interface (BCI), functioneert door middel van “ultrafijne en flexibele draden” die in het brein worden geïmplanteerd om bewegingsintenties te detecteren en te vertalen naar digitale commando’s. Deze revolutionaire ontwikkeling werd mogelijk na goedkeuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration in mei 2023, waarna Neuralink in september 2023 begon met het accepteren van aanmeldingen voor klinische proeven.

Arbaugh benadrukt echter dat er nog veel werk aan de winkel is om de technologie te verfijnen en roept anderen met neurologische aandoeningen op om deel te nemen aan de lopende klinische proeven. “Dit is niet het einde van onze reis,” zei hij, “er is nog zoveel meer dat we kunnen doen.”

Deze mijlpaal in de wetenschap en technologie opent nieuwe deuren naar de toekomst van mens-machine-interactie en biedt hoop voor miljoenen mensen wereldwijd die te maken hebben met beperkingen in hun communicatievermogen.

Blockchain nieuws

Nieuwe visumklasse voor digitale nomaden aangekondigd door Thaise regering
The Sandbox lanceert eigen DAO
Aantal Amerikaanse crypto-gebruikers daalt in 2023
Meer nieuws

Meest gelezen

Analist: Nu XRP kopen vergelijkbaar met vroege investeringen in Apple, Google en Tesla
Altseason op komst? Crypto analisten verwachten vuurwerk
Nederlandse crypto analist: Bitcoin koers kopieert de bullmarkt van 2017