Crypto Hack
Hack

Verliezen door crypto-hacks en oplichting dalen, maar zorgen blijven

In een recent gepubliceerd rapport heeft het blockchain-beveiligingsbedrijf PeckShield een duidelijk overzicht gegeven van de financiële schade die de crypto-industrie in 2023 heeft geleden door hacks en oplichting. Uit het rapport blijkt dat de totale verliezen in het afgelopen jaar $2,61 miljard bedroegen. Hoewel dit een aanzienlijke som is, vertegenwoordigt het een daling van 27,78% ten opzichte van 2022, toen de schade nog op ongeveer $3,6 miljard werd geschat.

Meer dan $674 miljoen is teruggevorderd

PeckShield benadrukt een positief punt in hun analyse: van de meer dan 600 grootschalige hacks die het bedrijf heeft gevolgd, is er meer dan $674 miljoen teruggevorderd. Dit bedrag staat gelijk aan 25% van de gestolen cryptovaluta. Volgens een verklaring van het team aan Cointelegraph is het teruggevorderde bedrag aanzienlijk hoger dan in het voorgaande jaar. Dit succes wordt toegeschreven aan effectievere onderhandelingen met hackers en de implementatie van bugbounty-programma’s, die bijdragen aan het identificeren en dichten van beveiligingslekken.

Het rapport wijst ook op de samenwerking met gecentraliseerde uitwisselingen, Tether, en wetshandhavingsinstanties als cruciale factor in het bevriezen en terugvorderen van fondsen. Verder onthult PeckShield interessante data over de aard van de incidenten. Zo blijkt dat 40% van de hacks in 2023 betrekking had op flitsleningen, een fenomeen binnen de wereld van gedecentraliseerde financiering (DeFi).

DeFi blijft populair doelwit

Ondanks bepaalde verbeteringen in de beveiliging van DeFi, blijft dit domein een geliefd doelwit voor kwaadwillenden. PeckShield rapporteert dat maar liefst 67% van de verliezen in 2023 binnen DeFi plaatsvonden. Deze zorgwekkende statistiek wordt verder benadrukt door het feit dat 58% van de verliezen te wijten was aan hacks, terwijl 42% het gevolg was van oplichting.

De dynamiek in de markt van cryptovaluta blijft ook veranderen. Waar Bitcoin voorheen de voorkeursvaluta was voor illegale transacties, zien we nu een verschuiving naar stablecoins, die sinds 2022 een steeds groter deel van het illegale transactievolume voor hun rekening nemen.

Hoewel de algemene daling in het verlies door hacks en oplichting als een positieve ontwikkeling kan worden gezien, benadrukken de cijfers en trends uit het rapport van PeckShield de blijvende noodzaak voor waakzaamheid en continue verbetering van de beveiligingsmaatregelen binnen de crypto-industrie.

Hack nieuws

Hacker begint met verplaatsen van miljoenen na inactief jaar
Pike DeFi Protocol komt met verklaring na exploit van $1,6 miljoen
Record-lage cryptoverliezen in April, ondanks enkele grote hacks
Meer nieuws

Meest gelezen

Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
Bitcoin koers valt onder de $60.000 – wat is er aan de hand?