Cryptocurrency

Cryptocurrency

Vermeende drugsdealer in Ierland naar verluidt $56 miljoen buit gemaakt

Naar verluidt heeft een drugsdealer in Ierland ruim $56 miljoen (circa €52 miljoen) in Bitcoin (BTC) verloren nadat het Ierse hooggerechtshof heeft beoordeeld dat deze opbrengsten door illegale activiteiten zijn verdiend. Het geld is inmiddels door de autoriteiten in beslag genomen.


Drugshandel

Clifton Collins, de vermeende drugsdealer, wordt verdacht van een grootschalige drugshandel. Dit vermoede lijkt niet heel onterecht, Collings heeft de inbeslagname van het ‘Criminal Assets Bureau’ in het land niet betwist.

Aanleiding naar onderzoek naar de man komt doordat er een significante hoeveelheid cannabis in zijn voertuig werd gevonden tijdens een reguliere controle. Toen de politie aankwam op het adres van de man, vonden zij een groot aantal cannabisplanten.


Investeren in vroeg stadium

Het is mogelijk, en dat wordt in dit onderzoek ook aangenomen, dat Collins in een vroeg stadium heeft geïnvesteerd in Bitcoin. Hierdoor heeft hij mogelijk enorme winsten kunnen boeken. Om ervoor te zorgen dat Collins dit niet kan verplaatsen voordat het onderzoek over is, hebben de autoriteiten dit laten bevriezen.

Deze opbrengsten zouden namelijk mogelijk als criminele opbrengst kunnen worden beschouwd, doordat de initiële investering is verkregen door de illegale drugsverkoop.

Door deze inbeslagname is in 2019 een recordwaarde van $67 miljoen (€62 miljoen) bereikt. Collins heeft hier het grootste gedeelte aan bijgedragen.


Cryptocurrency en criminaliteit

Er vindt correlatie plaats tussen cryptocurrencies en criminaliteit. Deze wordt voornamelijk gecreëerd doordat het mogelijk is over een crypto-adres te beschikken die niet gekoppeld is aan iemands identiteit.
Hierdoor worden nog wel eens cryptocurrencies gevonden bij onderzoek naar drugsdealers en online markten voor illegale stoffen.

Toch vinden lang niet alle criminele transacties plaats in cryptocurrencies. Zo kan minder dan 1% van alle Bitcoin-transacties direct gekoppeld worden aan criminele activiteiten.


Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten