Oorlog rusland
Regulatie

Verschillende landen ‘bedelen’ om zich bij BRICS aan te sluiten

Het is je vast niet ontgaan dat de BRICS-alliantie, bestaande uit landen als Rusland, China en India, momenteel bezig is aan een ware opmars. De alliantie komt steeds vaker in het nieuws, omdat ze bezig zouden zijn met een alternatief voor de Amerikaanse dollar en de hegemonie van het Westen willen doorbreken. Nu schijnen er zelfs landen te zijn die volgens de Russische vicepremier bedelen om zich aan te sluiten bij het verbond dat de geopolitieke verhoudingen op de schop wil gooien.

Steeds meer interesse

Sergey Ryabkov, een Russische diplomaat, zegt dat er steeds meer landen in de rij staan om zich bij BRICS aan te sluiten. Het zou nu om bijna 20 landen gaan, zo vertelde hij aan het Russische staatsmediabedrijf Tass.

“De lijst met kandidaten die zich bij de alliantie willen aansluiten blijft groeien. Het aantal staten gaat nu richting de 20 stuks. Dat laat zien dat BRICS groeit en dat de rol van de alliantie toeneemt in de internationale arena”, aldus Ryabkov.

Volgens Ryabkov is de alliantie erop gericht om niet met één leider te werken, maar willen ze consensus bereiken over zaken. Dat is ergens een klein beetje anders dan met het Westen, waar vooral Amerika het voor het zeggen heeft als het op geopolitieke kwesties aankomt.

Wie willen erbij?

Ryabkov vertelt dat het vooral landen uit de Arabische wereld en Azië zijn die momenteel staan te springen om zich bij de alliantie te voegen. Dat wijst erop dat zij in ieder geval gigantisch veel vertrouwen in de toekomst van het verbond hebben.

Alleen de tijd kan ons leren of dat vertrouwen terecht is. Voor nu is het lastig om voor te stellen dat Westerse landen de valuta van de BRICS-alliantie zomaar accepteren.

In die zin kan er een gespleten wereldorde ontstaan en het is nog maar de vraag of dat een goede ontwikkeling is. Het Westen zal er in dat scenario in ieder geval gedeeltelijk op achteruitgaan.

Bitcoin zou als decentrale valuta, waar je elkaar niet voor hoeft te vertrouwen, wellicht een interessante rol kunnen spelen in die gespleten wereld. Je kunt iemands Bitcoin immers niet zomaar afpakken, wat met valutareserves in de traditionele systemen wel kan.

Regulatie nieuws

Turkse regering dient ontwerpwetsvoorstel voor cryptovaluta in
De Amerikaanse schuldenberg: Schijnprobleem of tikkende tijdbom?
Oklahoma voert nieuwe wetgeving in voor Blockchain en Digitale Activa
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten