Nieuws

Vietnam verbied importeren van mining-apparatuur

Volgens een Vietnamese nieuwswebsite heeft het land de invoer van crypto mining-apparatuur verboden. Het bericht meldt dat geen enkel mijnbouwbedrijf of individuele mijnwerkers hun mijn-apparatuur kunnen kopen via het buitenland en dat de overheid de nieuwe wetten handhaaft.

Import van mine-apparatuur verboden

In de lokale nieuwswebsite ‘Viet Nam News’ werd afgelopen maandag (13 augustus) het nieuws verspreid dat de Vietnamese douane nu officeel een verbod heeft ingesteld op de invoer van crypto-mijnuitrusting. De online nieuwswebsite meldde hierbij dat de invoer van mijnbouwapparatuur nu ook gestopt is en dat lokale bedrijven en onafhankelijke cryptomijners mijnbouwapparatuur uit andere landen nu niet hun mine-apparatuur kunnen kopen. Dit naar aanleiding van de voorgestelde wetten voor dit verbod in juli 2018. Volgens de nieuwswebsite is hiervoor de volgende verklaring gegeven: “Bedrijven en particulieren hebben in de eerste zes maanden van dit jaar meer dan 3.665 cryptocurrency-mijnbouwinstallaties geïmporteerd, waarvan het grootste gedeelte de zogenoemde ‘Antminer’-merkmodellen waren, afkomstig vanuit China. De vier grootste ondernemingen importeerden dit jaar meer dan 3.000 mine-machines. De overige 665+ machines werden geïmporteerd door personen en organisaties die geen invoerbelastingcodes hadden.”

Harde houding

De harde en strenge houding vanuit de Vietnamese overheid richting de cryptocurrency is geen nieuwe filosofie, waarmee deze actie eigenlijk geen verrassende stap is en dat het verbod op de invoer van crypto-mijnbouwapparatuur is uitgevoerd zoals er beloofd werd in juli. Hiermee vecht de Vietnamese regering hard tegen cryptocurrency. Vietnam is één van de weinige landen waar de digitale valuta geen officieel (wettig) betaalmiddel is. De regering heeft verklaard dat de uitgifte of het gebruik van Bitcoin of andere cryptocurrencies zijn wettelijk verboden als betaalmiddel. Wanneer organisaties of personen de nieuwe wetten overtreden, zullen zij een strafrechtelijke vervolging krijgen en wordt er een boete van maximaal $9.000 (grofweg €8.000) worden gegeven.

Bitcoin zwendel

Voor de regering van Vietnam is één van de belangrijkste redenen om de import op crypto-mijnbouwapparatuur te verbieden te wijten aan een recente crypto mining-zwendel door Bitcoin.vn. Dit is een crypto-handelsbeurs die werd gestopt en in beslag werd genomen door de Vietnamese overheid voor het plegen van illegale handel. Aanvankelijk in juni 2018 en dit heeft gezorgt voor een domino-effect op de Vietnamese cryptomining-scene.

Wat is minen?

Wil je meer weten over minen? Lees dan ons artikel omtrent dit onderwerp.