vitalik-buterin
Ethereum

Vitalik Buterin: ‘Ethereum was een vliegtuig dat in de lucht zijn motor moest vervangen’

Ethereum mede-oprichter Vitalik Buterin dwingt ontwikkelaars van het project om haast te maken met de decentralisatie van de technologie. Recent bracht Ethereum de Dencun-upgrade uit, waarmee de schaalbaarheid van Layer-2 oplossingen werd vergroot.

“Richting het einde van het jaar moeten we onze standaarden verhogen en moeten we een project alleen als een rollup behandelen als het tenminste fase 1 bereikt heeft”, aldus Buterin.

Wat bedoelt Vitalik Buterin hiermee?

Wat bedoelt het brein achter Ethereum met “fase 1” als minimale eis om als rollup te kwalificeren? Fase 1 is de manier van Buterin om de decentralisatie van een Layer-2 oplossing te beoordelen. In fase 1 is een project voldoende ontwikkeld op het gebied van veiligheid en schaalbaarheid, maar nog niet volledig decentraal (dat is fase 2).

Volgens Buterin voldoen slechts vijf van de Layer-2 projecten op L2beat aan de eisen van fase 1 of 2 en is alleen Arbitrum volledig compatibel met de Ethereum Virtual Machine (EVM).

Vervolgens is het doel om de schaalbaarheid van Layer-2 oplossingen verder te verhogen door zoveel mogelijk data weg te laten. De ideale situatie omschrijft hij in de bovenstaande afbeelding.

Dat lijkt allemaal heel complex (en dat is het ook), maar wat je moet meenemen is dat ontwikkelaars proberen om met zo min mogelijk data alle benodigde informatie over te brengen. Door compressie van data en het weglaten van dingen die niet belangrijk zijn, kunnen er transacties plaatsvinden met een stuk minder data.

De ontwikkeling van Ethereum

Over de ontwikkeling van Ethereum heeft Buterin ook nog interessante dingen te zeggen. “In 2022 was Ethereum als een vliegtuig dat tijdens de vlucht zijn motoren moest vervangen. In 2023 moest het zijn vleugels vervangen.”

Dat klinkt allemaal heel risicovol en dat was het in principe ook. De overstap naar Proof-of-Stake ging gepaard met een gigantische bak aan nieuwe code, die ook fouten had kunnen bevatten.

Gelukkig is het tot nu toe allemaal goed gegaan voor Ethereum en werkt de blockchain nog altijd naar behoren. Wel opvallend is dat Ethereum steeds meer wegstap van het idee dat hun eigen blockchain de toekomst is.

De nadruk ligt steeds meer op Layer-2 oplossingen, die als het ware boven Ethereum zweven, net als het Lightning Network voor Bitcoin. Dat is natuurlijk niet de oorspronkelijke belofte en dat is ook de reden waarom decentralisatie van Layer-2 oplossingen zo belangrijk is voor Vitalik Buterin.

Nog 2 dagen: Pak nu je 20 Euro bonus bij Bitvavo

Sta je op het punt om de cryptowereld te ontdekken en overweeg je om Ethereum of een andere crypto te kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en de Nederlandse crypto beurs Bitvavo krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding

Nog maar 2 Dagen Beschikbaar: meld je aan bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 20 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!

Ethereum nieuws

Econoom voorspelt nieuwe all-time high voor Ethereum
Komt er vandaag of morgen een Ethereum ETF?
Standard Chartered verwacht deze week goedkeuring SEC voor spot Ethereum ETF
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
XRP’s toekomst: Kan het Solana, Ethereum en zelfs Bitcoin inhalen?
Bitboy: Schikking tussen Ripple en SEC nabij – Verwacht enorme prijsstijging voor XRP