Ethereum (ETH)
Ethereum

Vitalik Buterin introduceert nieuw gasmodel voor Ethereum-transacties

Vitalik Buterin, de mede-oprichter van Ethereum, heeft een nieuw Ethereum Improvement Proposal (EIP) 7706 voorgesteld, dat gericht is op een vernieuwd gasmodel voor transactieoproepgegevens.

Derde vorm van gas voorgesteld

Bij op Ethereum gebaseerde transacties zijn er momenteel twee soorten gasvergoedingen: één voor de uitvoering van transacties, die de rekeninspanning dekt, en één voor opslag, wat de kosten zijn voor het opslaan van gegevens in zogenaamde ‘blobs’. Buterin’s voorstel introduceert een derde vorm van gas, speciaal voor oproepgegevens. Dit betreft het deel van een Ethereum-transactie dat belangrijke gegevens bevat die naar slimme contracten worden verzonden.

Het nieuwe model houdt in dat de Ethereum-blockchain een unieke vergoeding zal toekennen aan gegevens die tijdens transacties worden overgedragen, los van de kosten voor het uitvoeren van contractcode of het opslaan van gegevens. Dit model voegt een nieuw transactietype toe dat max_basefee en prioriteit_fee als vector levert, met waarden voor uitvoeringsgas, blobgas en calldatagas.

Momenteel worden de basisvergoedingen voor transactiekosten en gegevensopslag apart aangepast. Buterin stelt voor dat het Ethereum-netwerk met de introductie van deze derde gasvergoeding een uniforme aanpak hanteert voor alle drie de gasvergoedingen. Het doel hiervan is om de transactiekosten te verlagen voor transacties die veel gegevens bevatten, maar niet noodzakelijkerwijs rekenintensief zijn.

Dynamisch beheren van alle vormen van gas

Als dit voorstel wordt geaccepteerd, zal het Ethereum-netwerk de kosten voor gespreksdata onafhankelijk van andere kosten vaststellen. Buterin raadt aan om alle drie de vormen van gas dynamisch te beheren, zodat de tarieven gelijktijdig kunnen worden gewijzigd. Hij stelt dat het invoeren van een afzonderlijk gastarief voor gespreksdata de theoretische maximale omvang van gespreksdata per blok sterk zou verminderen, terwijl economische analyses suggereren dat gespreksdata gemiddeld aanzienlijk goedkoper zouden worden.

Het Ethereum-netwerk kampt al jaren met problemen rondom gastarieven. De overstap van proof-of-work naar proof-of-stake (PoS) had als doel schaalbaarheid en kosten te verbeteren, maar deze cruciale veranderingen hebben niet de beloofde verbeteringen gebracht. Deze nieuwe EIP’s kunnen daarom een welkome oplossing bieden voor het netwerk.

Ethereum nieuws

Crypto analist: Groots moment aanstaande voor Ethereum
Ki Young Ju: Je moet Ethereum niet met Bitcoin vergelijken
Ethereum’s aanbod voor het eerst niet meer deflatoir na recentste Dencun-upgrade
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten