UK regulatie
Regulatie

VK overweegt crypto-handel als gokken te reguleren vanwege aanzienlijke risico’s

Het Verenigd Koninkrijk is bezig met het ontwikkelen van een regelgevingskader voor crypto’s dat bestaande financiële wetten combineert met nieuwe crypto-specifieke regels. Het Lagerhuiscomité heeft aanbevolen om detailhandel en investeringsactiviteiten in niet-gedekte crypto-activa als gokken te reguleren, vanwege de aanzienlijke risico’s die deze activa met zich meebrengen voor consumenten.

Oproep tot regulering van crypto als gokken

Een recent rapport van een panel van Britse wetgevers heeft aanbevolen om de handel in ongedekte crypto-activa zoals Bitcoin en Ether te reguleren als gokken in plaats van een financiële dienst. Het Verenigd Koninkrijk werkt momenteel aan een regelgevingskader voor cryptocurrency’s, waarbij bestaande financiële wetten worden gecombineerd met nieuwe regels specifiek voor crypto’s.

Het Britse Treasury Committee heeft in een rapport dat op 17 mei is gepubliceerd echter “sterk aanbevolen” om de detailhandel in cryptocurrency’s en investeringsactiviteiten te reguleren als gokken, om zo het principe van “hetzelfde risico, dezelfde regelgevende uitkomst” te hanteren.


Het rapport stelt dat crypto-activa zonder dekking “aanzienlijke risico’s met zich meebrengen voor consumenten”, vanwege hun hoge prijsvolatiliteit en het ontbreken van een intrinsieke waarde. Harriett Baldwin, voorzitter van het Treasury Committee, legt uit dat Bitcoin en Ether samen twee derde van de totale marktwaarde van crypto-activa vertegenwoordigen en beide als “niet-gedekt” kunnen worden beschouwd.

“We maken ons zorgen dat het reguleren van de detailhandel en investeringsactiviteiten in niet-gedekte crypto-activa als een financiële dienst een ‘halo-effect’ kan creëren, waarbij consumenten gaan geloven dat deze activiteit veiliger is dan het daadwerkelijk is, of dat ze beschermd worden terwijl dat niet het geval is,” aldus Harriet Baldwin.

Het Verenigd Koninkrijk reguleert momenteel gokactiviteiten onder de Gambling Act 2005, inclusief online en fysieke vormen van gokken. Door crypto-activa als gokken te reguleren, hoopt het Lagerhuiscomité hetzelfde risiconiveau te hanteren als bij andere vormen van gokken en consumenten te beschermen.

grafiek volatiliteit BTC
Grafiek gebruikt door de commissie als bewijs voor de volatiliteit van crypto – Bron: Yahoo Finance

De wetgevers baseerden hun argumenten op schriftelijke verklaringen van Dr. Larisa Yarovaya, een universitair hoofddocent aan de Universiteit van Southhampton. Dr. Yarovaya stelde dat het reguleren van cryptobeurzen, online handelsplatforms en andere bedrijven die betrokken zijn bij crypto-activa noodzakelijk is, omdat cryptospeculatie “verslavend kan zijn”.

Erkenning van potentieel crypto

In een overwinning voor cryptocurrency erkent de commissie de voordelen van bepaalde crypto-activa en de bijbehorende technologie voor financiële diensten en markten. Dit omvat kostenvermindering bij internationale betalingen en het bevorderen van financiële inclusie. De commissie benadrukt echter de noodzaak van een effectief regelgevingskader om deze ontwikkelingen te ondersteunen en de risico’s van crypto-activa te beperken in het Verenigd Koninkrijk.

Uittreksel uit het Vijftiende Verslag van de Sessie 2022-23 – Bron: U.K. Parlement

“We verwelkomen daarom de regering die voorstellen publiceert voor hoe zij van plan is crypto-activa die in financiële diensten worden gebruikt te reguleren,” schreef de commissie.

De commissie bestaat uit 11 parlementsleden van Labour, de Conservatieve partijen en de Scottish National Party, inclusief Baldwin, voormalig economisch secretaris van de Treasury. De commissie verklaarde dat zij haar onderzoek naar de rol van crypto-activa in het Verenigd Koninkrijk in juli 2022 was gestart. Volgens HMRC, de belastingdienst van het Verenigd Koninkrijk, bezit of heeft 10% van de inwoners van het Verenigd Koninkrijk crypto gehad, waarbij meer dan 55% nog nooit crypto heeft verkocht.

In de cryptoadoptie-index van Chainalysis voor 2022 stond het Verenigd Koninkrijk op de 17e plaats.

Regulatie nieuws

Turkse regering dient ontwerpwetsvoorstel voor cryptovaluta in
De Amerikaanse schuldenberg: Schijnprobleem of tikkende tijdbom?
Oklahoma voert nieuwe wetgeving in voor Blockchain en Digitale Activa
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto-analisten voorspellen: Zó lang duurt het om miljonair te worden met een $1.000 investering in Cardano
Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten