Tether coin
Stablecoin

VN-Rapport onthult gebruik van Tether in ‘Parallel Banksysteem’ door georganiseerde misdaad

Een nieuw rapport van de Verenigde Naties (VN) heeft onthuld dat de stablecoin Tether (USDT) centraal staat in een ‘parallel banksysteem’, dat wordt geëxploiteerd door georganiseerde misdaadgroepen met behulp van nieuwe technologieën. Dit werd maandag gerapporteerd door de Financial Times.

USDT populaire betaalmethode voor criminele bendes

Het rapport, uitgebracht door het VN-Bureau voor Drugs en Misdaad, wijst uit dat USDT een populaire betaalmethode is geworden voor criminele bendes. Deze bendes zijn met name actief in de gokindustrie in Zuidoost-Azië. Online gokplatforms, vooral illegale, zijn geïdentificeerd als voornaamste kanalen voor op cryptocurrency gebaseerde witwasoperaties, met een bijzondere voorkeur voor het gebruik van Tether op de TRON25-blockchain. Dit draagt bij aan de groei van de illegale digitale economie in de regio, inclusief de toenemende cyberfraude-industrie.

Bovendien is USDT een favoriete valuta onder criminelen die zich bezighouden met zogenaamde ‘varkensslachting’- of romantiekzwendels. Bij deze zwendels winnen criminelen het vertrouwen van hun slachtoffers, vaak met de belofte van een toekomstige romantische relatie, om hen vervolgens te overtuigen grote sommen geld over te maken.

Parallel banksysteem met nieuwe technologieën

Jeremy Douglas, de regionale vertegenwoordiger van de VN, stelt dat de georganiseerde misdaad een parallel banksysteem heeft opgezet met nieuwe technologieën. De opkomst van online casino’s en cryptovaluta heeft het criminele ecosysteem in de regio versterkt.

Dit VN-rapport is niet het eerste dat waarschuwt voor het groeiende gebruik van USDT door de criminele onderwereld in Zuidoost-Azië. Eerder rapporteerde de VN al over mensenhandel in de regio, waarbij honderdduizenden mensen worden gedwongen tot crypto-oplichting en online fraude. Deze activiteiten zijn sterk afhankelijk van crypto, met name USDT. Bendes gebruiken de stablecoin voor de verkoop van ‘slaven’, en oplichters worden aangespoord hun slachtoffers te laten betalen in USDT vanwege de vermeende ontraceerbaarheid.

De VN roept regeringen in Zuidoost-Azië op tot een mensenrechtenrespons en dringt aan op samenwerking tussen banken en crypto-uitwisselingen. Deze samenwerking moet gericht zijn op het voorkomen dat mensenhandelaars hun illegaal verkregen cryptomunten omzetten in fiatvaluta, in lijn met de internationale mensenrechtenstandaarden.

Stablecoin nieuws

Dreigt Tether zijn koppositie in de stablecoin-markt te verliezen aan USDC?
Tether Holdings boekt recordnettowinst en verhoogt vermogen aanzienlijk
USDC van Circle overtreft Tether’s USD in aantal transacties
Meer nieuws

Meest gelezen

Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden
Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt