Bitcoin Nieuws, Ethereum Nieuws

Volatiliteit van Bitcoin en Ethereum blijft rap dalen

Bitcoin en Ethereum zijn 2023 begonnen waar ze 2022 geëindigd zijn. De market cap van beide munten ligt precies op het punt waar ze de laatste twee weken van het afgelopen jaar ook op stonden. De onzekerheid op macro-economisch gebied en de volgende stappen van de Amerikaanse centrale bank zijn nog niet duidelijk en dat maakt dat investeerders vooral stilzitten.

Consolidatiefase onderweg

Op het moment van schrijven zitten Bitcoin en Ethereum volgens Katie Stockton van de onderzoeksgroep Fairlead Strategies in een zogenaamde consolidatiefase. Een consolidatiefase verwijst naar een periode waarin de prijzen van financiële assets relatief stabiel zijn en niet sterk stijgen of dalen. Tijdens een consolidatiefase neemt de volatiliteit (prijsschommelingen) van assets over het algemeen af en kan er een patroon van lagere hoogtepunten en lagere dieptepunten ontstaan in de grafiek.

Een consolidatiefase kan ook voorkomen na een periode van sterk stijgende of dalende prijzen, wanneer de markt even ‘uitblaast’ en de beleggers de tijd nemen om de situatie goed in te schatten, voordat ze een volgende stap zetten. Dit kan leiden tot een stabilisatie van de prijzen op een zeker niveau, voordat de trend zich verder voortzet of omdraait. Dat is precies wat we nu aan het doen zijn. Het is belangrijk om te benadrukken dat een consolidatiefase niet voorspelt wat er in de toekomst gebeurt met de koersen.

Aandelen verder naar beneden

Op de derde handelsdag van het nieuwe jaar zijn de aandelenmarkten weer verder weggezakt. De op tech-aandelen gefocuste Nasdaq verloor op 5 januari 1,5 procent van zijn koerswaarde en de S&P 500 en de Down Jones Industrial Average verloren 1,2 en 1 procent. Dat lijkt vooral een reactie op de cijfers van de Amerikaanse banenmarkt, die wederom een stuk beter waren dan verwacht. Het vertragen van de economie laat wat dat betreft nog op zich wachten.

Centrale banken hopen dat ze met hun renteverhogingen de economie wat kunnen vertragen, zodat de werkloosheid oploopt en de inflatie daalt. Dat omhoog brengen van de werkloosheid gaat echter niet volgens plan, waardoor mensen nog altijd veel te besteden hebben. Dat levert een opwaartse druk op de prijzen op. Als de inflatie aanblijft, dan blijven centrale banken het beleid met de hoge rentes nog langer doorzetten en dat is helaas niet goed voor de koersen van financiële assets.

Bitcoin nieuws

Federal Reserve slaat handen ineen met ECB en vier andere centrale banken
El-Erian: ‘Bankencrisis vraagt beter beleid van Federal Reserve’
Willem Middelkoop beveelt Bitcoin aan tijdens bankencrisis
Meer nieuws

Meest gelezen

Mogelijk bankrun op ongeveer 190 Amerikaanse banken
Onbekende Ethereum-rivaal schiet met 97 procent omhoog
4 tekenen dat 26.000 dollar het plafond was voor Bitcoin

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten