Nieuws, Trending

Voorgestelde licentievereisten beëindigt anoniem (ver)kopen van cryptoHet ministerie van Financiën in Nederland, onder leiding van Pete Hoekstra, heeft een officiel advies ontvangen dat een vergunningsysteem voor cryptocurrency introduceert.


Niet onverwacht

Het is niet onverwacht dat er een licentiesysteem wordt geïntroduceerd. Zo gaf Hoekstra afgelopen december al aan dat er zo’n dergelijk systeem moest worden ontwikkeld.


Ongebruikelijke transacties

Het aantal ongebruikelijke transacties binnen de cryptocurrency branche is in het afgelopen jaar exponentieel toegenomen. Zo werden er eerder zo’n 300 ongebruikelijke transacties per jaar uitgevoerd, terwijl dit vorig jaar opliep tot maar liefst 5000.

Om dit aantal terug te schroeven zijn er in Europa als geheel richtlijnen ontwikkeld. Zo moeten bedrijven die cryptocurrencies aanbieden tegenwoordig aan dezelfde wetten tegen witwassen en terrorismefinanciering voldoen als financiële instellingen.


Dertig bedrijven

Alhoewel de richtlijnen inmiddels ontwikkeld en actief zijn, mogen alle lidstaten binnen de EU zelf bepalen hoe ze dit precies vorm gaan geven. Voor begin volgend jaar moeten zij dit gedaan hebben. In Nederland zijn er momenteel ongeveer dertig bedrijven actief in deze sector. Deze bedrijven zullen naar alle verwachting een licentie moeten aanvragen als ze legaal door willen blijven gaan met hun operaties.


Bezwaar

Toch komt dit voorstel niet zonder het nodige bezwaar. Zo zou er nog niet voldoende onderzoek zijn uitgevoerd naar de grootte van de problemen rondom cryptocurrency. Hiernaast wordt de privacy van de burgers aangekaart. Doordat steeds meer bedrijven op deze manier alle transacties bijhouden van alle burgers en deze moeten doorsturen naar de overheid is volgens de aanklagers de privacy van de burgers in gevaar. Op deze manier kan vrijwel alles gemonitored worden.