Exchange Nieuws

Voormalig hoofd van de Wex Crypto-Exchange in Polen gearresteerd

Naar verluidt is Dmitry Vasiliev, het voormalige hoofd van de Russische cryptocurrency exchange Wex gearresteerd in Warschau, Polen. Dit meldt het Russische BBC.


Niet gezocht in Polen

De Wex cryptocurrency exchange heeft donkere dagen gekend voordat het gedwongen werd de deuren te sluiten. Het zou onder andere geld witgewassen hebben die buitgemaakt werden uit crypto gerelateerde hacks. Het meest beruchte incident is wellicht het Mt. Gox-incident.

Waar Vasiliev in Polen zelf niet door de politie gezocht wordt, hebben diverse andere landen een openstaande fraudezaak tegen de voortvluchtige. Naar verluidt wordt momenteel een eventuele uitlevering besproken, het is echter nog niet bekend of dit daadwerkelijk gaat gebeuren.

Alhoewel het nieuws nu pas onthuld wordt, zou Vasiliev al op 11 augustus van dit jaar gearresteerd zijn. De Poolse autoriteiten hebben hierdoor ruim een maand gewacht met het naar buiten brengen hiervan, wellicht om eventuele problemen te voorkomen.


Ruim $4 miljard in Bitcoin witgewassen

De Wex-exchange, die ook wel bekend heeft gestaan als BTC-e, heeft naar verluidt meerdere illegale activiteiten uitgevoerd. Vasiliev zou diverse Chinese investeerders destijds gefaciliteerd hebben als werknemer. Ook zou hij veel geld witgewassen hebben, net als het hoofd van BTC-e destijds, Alexander Vinnik. Vinnik wordt ervan beschuldigd dat hij in totaal ruim $4 miljard in Bitcoin zou hebben witgewassen over een periode van 6 jaar. Ook Vinnik is inmiddels gearresteerd, waarna een onderzoek gestart is.

Nadat Vinnik gearresteerd werd, kreeg Vasiliev een kans als directeur van de inmiddels rebranded crypto-exchange: Wex. Alhoewel er grote plannen waren voor de exchange, werd hij een jaar later op de zwarte lijst van Amerika gezet, vanwege vermeende witwaspraktijken. Deze beslissing werd uiteindelijk de ondergang van de exchange. Toch bleek het de goede beslissing te zijn geweest, want de exchange heeft daadwerkelijk illegale activiteiten uitgevoerd blijkt achteraf.

Vasiliev is in 2019 ook al eens aangehouden, maar dan in Italië. Destijds werd hij al snel vrijgelaten, omdat bekend werd dat er grote fouten waren gemaakt in het uitleveringsverzoek. Het is op dit moment nog niet wat Vasiliev te wachten staat: een uitlevering of een vrijlating. Verwacht wordt echter dat hij zal worden uitgeleverd, waarna een juridisch proces tegen Vasiliev gestart kan worden.

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten