Bitcoin-BTC
Regulatie

Voormalig SEC-voorzitter waarschuwt voor nieuwe Bitcoin-regulering

De voormalige SEC-voorzitter waarschuwt dat regulering zowel direct als indirect zal zijn.


Bitcoin als non-security

Voormalig voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission, Jay Clayton, heeft verklaard dat Bitcoin al lange tijd niet als security is geclassificeerd. Clayton sprak op 31 maart 2021 bij de Squawk Box van CNBC sprak. Toch waarschuwde hij toen dat Bitcoin’s status als non-security het nog steeds niet beschermt tegen het opleggen van nieuwe regels die, zo waarschuwde hij, binnenkort zouden kunnen komen.

Gastheer Andrew Ross Sorkin wees erop dat de SEC onder leiding van Clayton geen standpunt innam over Bitcoin-regulering. Clayton antwoordde dat het activum a als non-security werd beschouwd voordat hij zijn functie als hoofd van de regelgevende instantie opnam.

“Bitcoin was vóór de tijd dat ik bij de SEC kwam, besloten geen security te zijn. Daarom was de jurisdictie van de SEC over Bitcoin nogal indirect. “

Jay Clayton

Clayton is in de branche gebleven na zijn vertrek bij de SEC in december 2020 en adviseert momenteel One River Asset Management over cryptocurrencies. Hoewel hij beweert geen inzichten te hebben in welke nieuwe wetten er komen, gelooft hij dat de regelgevende omgeving aan een verandering toe is.

“Hoe de digitale activa uiteindelijk geclassificeerd wordt zal gedeeltelijk afhangen van de regelgeving, zowel op nationaal niveau als internationaal niveau. Ik verwacht, en ik spreek nu als burger, dat die regelgeving zowel rechtstreeks op dit gebied zal komen en indirect of het komt door hoe deze worden aangehouden bij banken, effectenrekeningen, belastingen en dergelijke. We zullen deze regelgevende omgeving zien evolueren.”

Jay Clayton

Ripple vecht uitspraak SEC aan

Clayton’s opmerkingen komen slechts een week nadat de miljardair-hedgefondsmanager Ray Dalio waarschuwde dat de VS Bitcoin zou kunnen verbieden. Dit werd ook gedaan met goud in de jaren dertig.

Zijn opmerkingen over de status van Bitcoin als een non-security zijn ook interessant in het licht van Ripple’s oproepen aan de SEC voor documenten om erachter te komen hoe het bureau precies tot de conclusie kwam dat Bitcoin en Ethereum geen securities waren. Het bedrijf en zijn financiers hebben herhaaldelijk betoogd dat XRP geen security is, maar de SEC vindtdat het duidelijk anders is omdat het meer gecentraliseerd is. Marc Powers, voormalig advocaat van de SEC, vertelde dat het bureau een aanzienlijk overschot aan het uitvoeren is in zijn zaak tegen Ripple en zijn leidinggevenden.