VCStartup
Blockchain

Vrouwen in Web3: slechts 6,43% van VC investeringen in laatste 2 jaar

Uit recent onderzoek blijkt dat startups opgericht of geleid door vrouwen slechts 6,43% van de totale $27,85 miljard aan durfkapitaalinvesteringen (VC) in Web3 hebben ontvangen in de periode van Q1 2022 tot Q3 2023. Dit komt neer op $1,77 miljard van het totaal, terwijl mannelijke leiders $26,08 miljard binnenhaalden.

Onderzoek door Bitget Research

Volgens een rapport van Bitget Research vormen door vrouwen geleide Web3-startups ongeveer 9% van alle startups in deze sector. Een ‘door vrouwen geleide blockchain-startup’ wordt gedefinieerd als een onderneming waar ten minste 50% van de leidinggevenden vrouw is.

De totale VC-financiering voor blockchain-bedrijven kende een dalende trend sinds 2022, met een daling van ongeveer $6,4 miljard in het eerste kwartaal van 2022 naar $2 miljard in het tweede kwartaal van 2023. Er was een licht herstel in het volgende kwartaal, maar de financiering voor door vrouwen geleide blockchain-startups blijft beduidend lager dan het gemiddelde.

Noodzaak voor meer inclusieve maatregelen

Onderzoekers benadrukken de noodzaak voor meer inclusieve en toegankelijke maatregelen in de blockchain-sector voor vrouwen. Bridget Greenwood, oprichter van The Bigger Pie, een Britse organisatie ter ondersteuning van vrouwen in blockchain, wijst op een nog lagere toewijzing van VC-financiering aan vrouwen in het VK, met slechts 3% naar vrouwelijke oprichters.

Bovendien toont een experiment door Canadese en Amerikaanse onderzoekers aan dat durfkapitalisten, voornamelijk mannen, geneigd zijn vooroordelen te hebben tegen vrouwelijke ondernemers die stereotiep vrouwelijk gedrag vertonen, wat bijdraagt aan de ongelijkheid in financiering.

Blockchain nieuws

Stronghold Digital Mining overweegt gedeeltelijke verkoop
Innovatieve blockchain-technologie kan Boda Boda Sector in Oost-Afrika transformeren
Animoca Brands zet eerste stappen in Bitcoin-industrie met steun aan Opal Foundation
Meer nieuws

Meest gelezen

Waarom is de cryptomarkt zo hard onderuit gegaan?
JPMorgan slaat alarm: Grote zorgen over toekomst cryptomarkt
Experts bezorgd na verlies van Ripple in rechtszaak tegen SEC