Ethereum logo, Ether
Ethereum

Waarom DeFi-speculanten Ethereum lenen in aanloop naar de Merge

We zijn nog enkele dagen verwijderd van de grote Merge van Ethereum en de hele industrie kijkt gespannen toe. In de DeFi-wereld zien speculanten het evenement als een kans om snel en eenvoudig veel geld te verdienen.

Verdienen met een hard fork

Als je in 2017 al aanwezig was in de crypto-wereld, dan weet je dat Bitcoin bezitters destijds gratis Bitcoin Cash, Bitcoin Gold en Bitcoin Diamond kregen als gevolg van de vele forks van het origineel. Ook nu met de Ethereum Merge is er een initiatief om het platform op Proof-of-Stake te houden en daar ontstaat waarschijnlijk een nieuwe munt uit. Dat initiatief wordt geleid door de bekende Chinese miner Chandler Guo.

Om daarop te anticiperen lenen speculanten in de DeFi-wereld nu veel Ethereum, in de hoop daarmee straks beide tokens te kunnen verkopen. Het lenen van Etheruem is zo excessief, dat sommige protocols proberen om dat in te dammen. Een voorbeeld daarvan is Aave, dat het lenen van Ethereum zelfs heeft stopgezet vanwege de grote vraag. Je kunt je afvragen in hoeverre het dan om een decentraal leenplatform gaat, maar dat terzijde.

10,54 procent verdienen op je Ether

Op dit moment krijgen gebruikers bij Aave zelfs 10,54 procent op jaarbasis als ze hun Ethereum daar onderbrengen. Net als Aave, heeft ook Compound besloten om het lenen van Ethereum zoveel mogelijk te beperken. Gebruikers kunnen in totaal nu maximaal 100.000 Ethereum lenen. Het is namelijk gevaarlijk als er leen-posities in de problemen komen en er geen onderpand meer beschikbaar is in het systeem. 

Als alle Ethers zijn uitgeleend, dan kunnen mensen die posities willen liquideren deze niet sluiten. Wat een DeFi-protocol in zijn geheel in de problemen kan brengen en zelfs insolvent kan maken. Wat dat betreft is het geen verrassing dat alle protocollen proberen om het excessieve lenen van Ethereum een beetje in te dammen. We weten immers allemaal wat er gebeurt als het vertrouwen in een protocol wegvalt, kijk daarvoor maar naar Celsius of andere gecentraliseerde leenplatforms.

Ethereum nieuws

Vitalik Buterin: ‘Ethereum was een vliegtuig dat in de lucht zijn motor moest vervangen’
Mysterieuze whale verkoopt voor miljoenen dollars aan Ethereum
Bankgigant lanceert door goud gedekte cryptomunt voor particulieren
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto handelaar voorspelt: Shiba Inu koers kan met 3600% stijgen
Cathie Wood: Bitcoin koers hard op weg naar $1,5 miljoen
Waarom stijgt de Bitcoin prijs vandaag?