Waarom heeft de Bitcoin een limiet van ongeveer 21 miljoen tokens?

 
 

Wanneer de Bitcoin werd ontwikkeld, moesten er ontwerpkeuzes worden gemaakt. Één van deze keuzes was het aantal digitale munten dat werd uitgegeven. Hierbij is voor de Bitcoin de keuze gemaakt om dit vast te zetten op ongeveer 21 miljoen. Maar waarom? Lees verder om hierachter te komen.


Afstemmen op fiat-valuta

Uit diverse e-mailberichten met Nakamoto, blijkt dat hij de eenheidsprijzen van de Bitcoin uiteindelijk wou afstemmen op de traditionele, ouderwetse, fiat-valuta’s. Hierbij zou bijvoorbeeld 0,001 BTC 1 Euro of 1 Dollar kunnen zijn.

Hierdoor zou je de prijzen van de Bitcoin namelijk kunnen vergelijken met de al bestaande valuta’s. Dit is echter erg lastig om te voorspellen als cryptocurrency als geheel nog niet bestaat. Hierom is er gekozen voor een middenweg.


Niche of grote markt

Toen de Bitcoin er nog niet was, was het onmogelijk om te voorspellen wat voor een impact dit zou hebben op de hele wereld. Zo kon Nakamoto bijna onmogelijk weten of Bitcoin een niche-markt zou worden, of dat dit wereldwijd flink zou worden opgepakt.

Als de crypto markt namelijk een niche-markt zou worden, dan zou de eenheid minder waard zijn dan de al bestaande valuta’s. Wordt de markt groter, dan zijn er in totaal slechts 21 miljoen munten. Dit verhoogt direct de waarde van de in dit geval Bitcoin.

Toch blijkt de markt groter te zijn dan verwacht; op dit moment is 0.001 Bitcoin namelijk al ruim $10 waard, ruim 10x de waarde van het eerder gegeven voorbeeld.


Hoezo 21 miljoen Bitcoins?

Toch is het nog niet duidelijk hoe hij op deze 21 miljoen terecht is gekomen. Om hierachter te komen, is er enige mate van wiskunde nodig.
Alhoewel veel mensen geloven dat 21 miljoen een willekeurig getal is, is de keuze hierachter toch wat logischer.

De berekening hierachter is namelijk enigszins eenvoudig. Allereerst wordt er gebruik gemaakt van de volgende gegevens:

  • 6 Bitcoin-blokken op uurbasis, 24 uur per dag.
  • 365 dagen per jaar.
  • 4 jaar per cyclus.

Wanneer dit met elkaar wordt vermenigvuldigd, kom je uit op 210.240, ofwel een groffe 210.000.

Hierna kunnen alle blokbeloningen bij elkaar worden opgeteld:

50 + 25 + 12,5 + 6,25 + 3,125 = 100.

Als dit vervolgens met elkaar wordt vermenigvuldigd, komt de volgende formule aan de pas:

210.000 * 100 = 21 miljoen.

Aan de hand van deze parameters, is het limiet van grofweg 21 miljoen Bitcoins uiteindelijk vastgesteld. De echte, officiële, reden achter het maximum aantal Bitcoins is helaas nooit vastgesteld.

Bitvavo Actie! €1000 Gratis Handelen

Bitvavo exchange

Maak een account aan via Newsbit op Bitvavo en betaal over de eerste €1000 euro geen handelskosten! Bitvavo is in Nederland de goedkoopste en enige officiële cryptocurrency exchange.

 

knop_account-aanmaken