Newsbit

cryptocurrency

Wat is Cryptocurrency?

cryptocurrency

Cryptocurrency staat voor ‘cryptographic currency’, ofwel versleuteld geld. Waar iedereen de euro’s en dollars kent als officiële munteenheid, is er een ontwikkeling gaande op het internet om de nadelen van traditionele geld te doen laten verdwijnen. De bekendste cryptocurrency ken je ongetwijfeld, dit is namelijk de Bitcoin.


Wat is het idee achter Cryptocurrency?

Om de werking van cryptocurrency uit te leggen is het belangrijk om de techniek achter cryptocurrency tot op zekere hoogte te begrijpen. Het innovatieve van cryptocurrencies zoals de Bitcoin is dat het een in zijn geheel decentrale munt is. Dit betekent dat er geen centrale instantie is die de Bitcoins beheert of uitgeeft. Bij traditioneel geld zoals de Euro, zijn er altijd vertrouwde partijen die als tussenpersoon fungeren, namelijk banken.


Hoe betaal je met Cryptocurrency?

Als je geld van jezelf naar iemand anders overmaakt, dan gaat normaliter jouw geld altijd eerst langs de bank. Bij cryptocurrency werkt dit echter op een andere manier. Met cryptocurrency kun je namelijk rechtstreeks geld (in de vorm van bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum) overmaken naar een ander persoon zonder dat hier een tussenkomst zit van een derde partij.

Doordat er geen derde partij tussen zit hebben crypto’s een aantal belangrijke voordelen, namelijk:

  • Er kunnen veel sneller en goedkoper transacties plaatsvinden dan vroeger.
  • Er is geen procesverlies door inmenging van banken.
  • Het maakt niet uit waar op de wereld het persoon zich bevindt, alles gaat even snel.
  • Cryptocurrency is volledig fraudeproof.

Wat is ‘Blockchain’ de techniek achter Crypto?

 

Elke cryptocurrency werkt via een zogenoemde blockchain. Deze blockchain is te zien als een database waarin alle gemaakte transacties staan opgeslagen. Echter is dit geen centrale database die slechts op één plek staat. Deze database wordt namelijk continue over alle gebruikers gekopieerd en bijgewerkt. Zo is er dus niet slechts één database, maar er zijn er miljoenen databases die allemaal dezelfde gegevens bevatten. Hierdoor is cryptocurrency fraudeproof. Dit komt omdat je als hacker op deze manier niet de boel kan saboteren.

Stel dat jij als hacker in zo’n database een transactie zou (proberen te) wijzigen, dan is dit slechts op één plek aangepast. Maar doordat er miljoenen andere kopieën van de blockchain-database in omloop zijn en deze onderling met elkaar worden gesynchroniseerd, wordt deze aanpassing niet doorgezet. Door dit principe te combineren met met wiskundige cryptografische (waar de naam cryptocurrency dus vandaan komt) versleuteling is fraude vrijwel onmogelijk geworden.


Cryptocurrency is hét geld van de toekomst.

Gerelateerd Nieuws

Gerelateerd Nieuws

Scroll to Top