Nieuws

Wat is een Exchange Token en wat kun je er mee?

De exchange token. Een nieuw concept bij o.a. Binance en KuCoin. Maar wat is dit eigenlijk en wat kun je hier allemaal mee?

Binance

binance exchange Laten we beginnen bij Binance. Binance heeft de BNB Token aangekondigd en deze is ondertussen live. Op zichzelf is de BNB Token een soort van eigen cryptocurrency van Binance zelf die kan worden gebruikt op het platform van Binance. De meest gebruikte mogelijkheid van deze BNB token is dat je hiermee de fee’s van Binance kan betalen. Wanneer je als trader een transactie uitvoert op Binance, heb je twee verschillende opties.   Dit werkt zo: Ten eerste kun je een ‘trading fee’ betalen in de nieuwe cryptocurrency waarin je handelt. Dit betekent dat een vergoeding betaalt met een percentage van 0,1%. Dit percentage wordt dan vervolgens afgetrokken van de cryptocurrency waarin je net hebt gehandeld. Eigenlijk was dit al vanaf het begin op deze manier. Als je bijvoorbeeld 1 Ethereum zou willen kopen, dan wordt de vergoeding van 0.1 Ethereum hier vanaf gehaald. Hierdoor hou je dus 99,9% van de Ethereum over, wat in dit geval 0,99 Ethereum is. Echter, heb je nu een nieuwe, tweede, optie. Nu kun je namelijk deze transaction fee ook betalen met de BNB-token. Wanneer je deze token zou gebruiken om de transaction fee’s van Binance te betalen dan krijg je 50% korting op deze vergoeding. Dit betekent dat je nu enkel nog maar 0,05% aan vergoedingen betaald, in plaats van 0,10%. Omdat Binance dit net heeft uitgebracht en nog niet uitgebreid heeft kunnen testen is dit voor nu een tijdelijke functie. De verwachting is dat dit wordt voortgezet in de toekomst, misschien met nog enkele kleine aanpassingen. Hiernaast zullen de BNB-tokens volgens Binance ook een functie vervullen bij de binnenkort te verschijnen gedecentraliseerde exchange waaraan het Binance team werkt, namelijk de “Binance Chain”.

KuCoin

Naast Binance, heeft ook KuCoin zijn eigen token aangekondigd. KuCoin kan worden gezien als een rivaal van Binance. KuCoin is uniek doordat zijn token erg anders gedraagt dan de Binance Token. KuCoin neemt een andere richting met de door hen uitgegeven tokens. Met een KuCoin token neem je eigenlijk aandelen in het bedrijf, waardoor je dus ook dividend krijgt uitgekeerd. De KuCoin tokens heten hierdoor ook KuCoin Shares (KCS).   In tegenstelling tot Binance met zijn BNB-token, gebruikt KuChoin hun tokens simpelweg niet om de vergoedingen te dekken. In plaats hiervan wordt de munt gebruikt om dividenden uit te keren aan hun aandeelhouders op de beurs. Doordat KuCoin kenmerken heeft van een combinatie van een coöperatie en een beursgenoteerd bedrijf noemen zij zichzelf hiermee ook “The People’s Exchange.” KuCoin betaalt iedereen uit in dividenden, op basis van het aantal aandelen in de vorm van tokens die diegene vasthoudt. Deze dividenden zijn afkomstig van de handelskosten waarmee wordt betaald op het platform van KuCoin. In theorie zou je, mits je dat wil, het platform van KuCoin kunnen gebruiken om uitsluitend deze tokens aan te schaffen. Hierdoor krijg je een stabiel extra inkomen van een aantal procent. Elke keer wanneer er een divident wordt uitgekeerd, krijgen de KCS houders een deel van de vergoedingen die wordt uitbetaald. Je wordt niet in 1 nacht slapen rijk door één KCS te kopen, echter is het wel een zeer gemakkelijke manier om een passief extra inkomen te genereren.