Blockchain Nieuws

Web3-startups met vrouwelijke oprichters halen gemiddeld 4x minder kapitaal op

Het is algemeen bekend dat het lastig is voor vrouwen om zichzelf te manifesteren in door mannen gedomineerde industrieën. Ook in de crypto-wereld is er sprake van een kloof tussen de mogelijkheden voor mannen en vrouwen, zo blijkt uit een onderzoek van Boston Consulting Globe. Door mannen geleide Web3-startups halen gemiddeld viermaal zoveel kapitaal op als door vrouwen opgerichte bedrijven.

Gedomineerd door mannen

Alle cijfers wijzen erop dat mannen de crypto-industrie op dit moment domineren. Dat heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat er veel meer mannen dan vrouwen zijn die het proberen. Gemiddeld halen mannen 30 miljoen dollar op, terwijl door vrouwen geleide startups het met gemiddeld 8 miljoen dollar moeten doen. Verder is er geen enkel door vrouwen geleide Web3-startup die erin slaagde om meer dan 100 miljoen dollar op te halen.

Het zou kunnen dat investeerders hierop letten. Aan de andere kant is het ook zo dat slechts 13 procent van de oprichters in Web3-team vrouwen zijn. Slechts 3 procent van de teams bestaat exclusief uit vrouwen.

Als dat percentage meer richting de 50 procent had gelegen, dan waren de cijfers waarschijnlijk ook anders geweest. Dat neemt niet weg dat het mogelijk is dat investeerders van nature meer geneigd zijn om in door mannen geleide bedrijven te investeren. Het blijft een belangrijke discussie, maar uiteindelijk kun je mensen niet dwingen om meer te investeren in door vrouwen geleide bedrijven.

Vooral de grootste kapitaalrondes

Het probleem lijkt volgens het onderzoek van Boston Consulting Globe vooral te liggen in de grootste kapitaalrondes. Daar zijn de exclusief door vrouwen geleide Web3-startups volledig uitgesloten van deelname. Alleen gemengde teams doen in sommige gevallen mee, maar ook zij vertegenwoordigen in rondes van 1 miljard dollar en meer slechts 29 procent van de teams. Een gigantische 71 procent van de teams in rondes van die orde van grootte bestaat exclusief uit mannen.

Web3 geld man/vrouw

Alleen in de beginfase van Web3-startups is het voor vrouwelijke teams nog mogelijk om ongeveer evenveel op te halen als de mannen (meest linkse gedeelte visual). In de latere fases nemen de kansen voor vrouwen steeds verder af.

Dat kan te maken hebben met het feit dat de door vrouwen geleide projecten niet de progressie maken die nodig is om het grotere kapitaal aan te trekken. Maar het is natuurlijk ook mogelijk dat de wereld van het grote geld de neiging heeft om eerder in mannen te investeren, wat niet per se een goede zaak is. 

Blockchain nieuws

Revolut niet blij met hoe fintech omgaat met audits
Fonds uit Hong Kong wil $100 miljoen ophalen voor crypto-investeringen
Data: Web3-makers ontvangen minder voor royalty’s dan verwacht
Meer nieuws

Meest gelezen

Reddit-gebruiker organiseert bankrun op 1 april
Bitcoin hashrate gaat door het dak
XRP leeft op naar hoogste punt in vijf maanden