Ethereum Classic, Hack

Wederom 51% aanval gespot bij Ethereum Classic

Het netwerk van Ethereum Classic (ETC) is deze maand enorm populair onder hackers. Het netwerk is namelijk wederom getroffen door een 51%-aanval, de derde 51%-aanval van de maand. Hierdoor zijn inmiddels meer dan 7.000 blokken onder re-organisatie gegaan, slechts enkele weken na het voorstellen van diverse beveiliging-upgrades.


Lage hash-snelheden

Dit hebben de ontwikkelaars van Ethereum Classic inmiddels ook bevestigd op het sociale netwerk Twitter.

Zo boeken de ontwikkelaars momenteel vooruitgang in de evaluatie van diverse voorgestelde oplossingen. Echter, melden zij dat zij zich ervan bewust zijn dat er op dit moment lage hash-snelheden zijn op het netwerk. Hoe lager de hash-snelheid van een netwerk is, hoe eenvoudiger en goedkoper het is om een 51%-aanval uit te voeren. Om deze reden willen de ontwikkelaars van ETC de bevestigingsvereisten voorlopig graag boven de 7.000 houden.


Derde aanval in de maand

Deze aanval is inmiddels de derde aanval in slechts 1 maand tijd. Een aantal weken geleden zijn door de ontwikkelaars een aantal netwerk-wijzigingen voorgesteld met als doel om dit type aanvallen te voorkomen.

Zo was een van de voorstellen bijvoorbeeld om een defensieve mining-samenwerking aan te gaan met een aantal miningpools. Dit kan de hash-snelheid op het netwerk drastisch verhogen, wat ook de kosten voor dergelijke aanvallen drastisch verhoogd. Hiernaast hebben de ontwikkelaars ook voorgesteld om een geavanceerde netwerkbewaking in te stellen, gebruik te maken van whitelisting-adressen en om een definitief arbitragesysteem te ontwikkelen. Door al deze maatregelen door te voeren zou een re-oganisatie van de keten kunnen worden voorkomen.

Aangezien deze veranderingen nog niet doorgevoerd zijn, kan een mogelijk nieuwe aanval niet worden uitgesloten. Diverse cryptocurrency exchanges zijn al gewaarschuwd over de 51%-aanval.