Welk standpunt heeft de nieuwe Japanse premier over crypto?

Yoshihide Suga zal de huidige Japanse premier, Shinzo Abe, vervangen. De vraag die crypto investeerders zich nu stellen is: Wat is het standpunt van de nieuwe premier met betrekking tot crypto?


Belasting regeling

Yoshihide Suga heeft een paar openbare verklaringen afgelegd over digitale valuta. Zijn standpunt over het belasten van crypto-activa blijkt het meest inzichtelijk te zijn.

De 71-jarige wordt de nieuwe premier van het land nadat hij op 14 september is verkozen tot leider van de Liberale Democratische Partij van Japan. Het nationale parlement van het land zal vandaag stemmen om de volgende premier te verkiezen. In augustus heeft oud premier Shinzo Abe namelijk verklaart dat hij ontslag nam om gezondheidsredenen.

De nieuwe president Suga was de Chief Cabinet Secretary tijdens de ondergang van de in Japan gevestigde crypto exchange Mt. Gox en de hack van $500 miljoen van de Coincheck exchange in 2018.

De nieuwe president lijkt geen fan van de cryptomunten. Hij noemde belastingverhogingen op cryptomunten vorige week zelfs onvermijdelijk, hoewel hij later enkele van deze opmerkingen terugtrok. De toekomstige premier zei ooit ook dat Bitcoin-transacties onderworpen moeten zijn aan belasting”.

“Als er sprake is van transacties en winsten, is het normaal dat het ministerie van Financiën nadenkt over hoe het belastingen kan heffen”, zei Suga tijdens een kabinetsvergadering in 2014.


van 55% naar 20%

Crypto winsten worden momenteel als diverse inkomsten gezien en daardoor belast tegen 55%. In augustus stelden de Japan Virtual Currency Exchange Association en de Japan Cryptocurrency Business Association voor om dit tarief al in 2021 te verlagen tot 20%. In het voorstel werd opgemerkt dat crypto-belasting in het land een probleem zou kunnen zijn dat de potentiële toekomstige voorsprong van Japan op concurrerende landen zou kunnen belemmeren.


Wel of geen veranderingen door Suga?

In een verklaring zei strateeg Yasuo Matsuda echter dat hij denkt dat het ontslag van Abe “geen grote impact zal hebben” op de cryptomarkt van het land.

Abe diende als premier van Japan sinds 2012, gedurende welke tijd het land Bitcoin en digitale valuta’s officieel als geld erkende en uiteindelijk een regelgevend kader voor crypto opzette. Na te zijn aangenomen in 2019, begon het Japanse Huis van Afgevaardigden in mei wijzigingen af ​​te dwingen in de Payment Services Act (PSA) en Financial Instruments and Exchange Act (FIEA) voor geregistreerde crypto-exchanges.

Voordat hij ontslag nam, zei de voormalige premier dat “iedereen goed moet letten” op opkomende technologieën zoals blockchain. Tijdens een vergadering van de budgetcommissie in 2019 zei Abe dat de blockchaintechnologie “de ontwikkeling van IT-bedrijven en financiële velden mogelijk maakt. Hij voegde toe dat het een groot potentieel heeft om het gemak en de veiligheid op verschillende gebieden te verbeteren.”