Regulatie

Wetsvoorstel in Hawaii stelt banken in staat cryptodienst te starten

In Hawaii is een wetsvoorstel in behandeling genomen dat banken machtigt om digitale activa in bewaring te houden. Op 21 januari 2020 is de eerste lezing gehouden, waarna deze op 23 januari is doorverwezen naar de commissies voor rechtspraak, handel, consumentenbescherming en gezondheid.


Bewaren en beheren digitale activa klanten

Volgens het wetsvoorstel moeten banken aan een reeks van bepalingen voldoen om in aanmerking te komen als cryptocurrency-bewaarder. Hierdoor mag niet elke bank in het land zomaar een cryptocurrency-dienst opstarten.

Banken die een dergelijke dienst willen opzetten, zullen eerst langs verschillende controles moeten, IT-best practises handhaven en voldoen aan federale anti-witwaspraktijken.


Onderverdeling digitale activa

Om dit mogelijk te maken, zullen digitale activa’s volgens het wetsvoorstel moeten worden onderverdeeld in 3 groepen: digitale consumentenactiva, digitale effecten en virtuele valuta. Digitale activa’s zullen onder immateriaal persoonlijk eigendom gaan vallen.

Hierbij machtigt het wetsvoorstel rechtbanken om vorderingen met betrekking tot digitale activa’s te doen, mocht dit nodig zijn.


Hawaii en cryptocurrency

Hawaii was eerder altijd vrij stikt in de omgang met cryptocurrencies. Met dit wetsvoorstel lijkt het land zich echter te willen nuanceren. Het zou, in potentie, zelfs het voortouw gaan nemen in veel staten bij het reguleren van dit aspect van de gehele cryptocurrency-industrie.