Vitalik Buterin

  • Volledige naam: Vitalik Buterin (Russisch: Виталик Бутерин)
  • Geboortedatum: 31 januari 1994
  • Geboorteplaats: Kolomna, Rusland
  • Nationaliteit: Russisch-Canadees
  • Woonplaats: Singapore
  • Huidige baan: Mede-oprichter van Ethereum
  • Geschat vermogen: $1 miljard – $1,5 miljard

Wie is Vitalik Buterin?

Vitalik Buterin is een Russisch-Canadese computerprogrammeur en schrijver, en mede-ontwikkelaar van blockchain-netwerk Ethereum. Hij is daarnaast de bedenker van Bitcoin Magazine, het eerste medium dat zich volledig richtte op Bitcoin en cryptocurrencies. Al sinds 2011 verdiept Vitalik zich in de ontwikkelingen rond Bitcoin: rond die tijd begon hij over de digitale valuta te schrijven op een online blog. Samen met een partner genaamd Mihai Alisie begon hij hierna het magazine over Bitcoin. In 2012 gaven ze de eerste geprinte versie van het magazine uit, en later verkochten de oprichters het aan een mediagroep. Inmiddels is Vitalik uitgegroeid tot een bekende persoon in de crypto-wereld. Die bekendheid dankt hij grotendeels aan het Ethereum-project, dat is uitgegroeid tot een van de succesvolste blockchains in de markt.

Het Ethereum-project

Slechts enkele jaren nadat het white paper door Satoshi Nakamoto werd gepubliceerd, raakte de jonge Vitalik Buterin geïnteresseerd in Bitcoin en blockchain-technologie. Hij bestudeerde Bitcoin en schreef erover in Bitcoin Magazine. Hij zag de potentie van blockchain, maar vond ook al snel een aantal zwaktes in de Bitcoin-technologie. Zo vond Vitalik dat de Bitcoin-code niet genoeg opties bood voor ontwikkelaars om hun eigen applicaties te ontwikkelen.

Hij begon in zijn eentje te werken aan een voorstel voor een nieuw netwerk, waar iedereen zelf een systeem kan bouwen op een openbare, krachtige blockchain. Om feedback te krijgen van andere experts die hij kende, stuurde hij het concept van zijn project genaamd ‘Ethereum’ rond. In plaats van kritiek ontving hij echter veel complimenten. Daarom begon hij in 2013 samen met een aantal andere programmeurs te werken aan een nieuw netwerk gebaseerd op het blockchain-concept. Vitalik kwam in contact met investeerder Joseph Lubin, die beloofde om de visie te helpen verwezenlijken. In de zomer van 2015 werd de blockchain genaamd Ethereum gelanceerd; een smart contracts-netwerk waarop individuele applicaties gemaakt kunnen worden en onafhankelijk kunnen functioneren. Transacties op het netwerk vinden plaats met de digitale valuta genaamd Ether. Vanwege de vele mogelijke toepassingen van dit type netwerk groeide Ethereum al snel uit tot één-na-grootste blockchain na Bitcoin.

Crypto-bekendheid

Hierdoor werd ook de co-ontwikkelaar al snel een bekende figuur met veel autoriteit binnen de cryptocurrency-wereld. Zelfs Vladimir Poetin sprak al met de jonge Rus: met de president sprak hij over de mogelijkheden die Ethereum kan bieden voor economische ontwikkeling in zijn geboorteland. Anno 2019 is Ethereum met afstand de grootste altcoin, en behoren zowel Vitalik als zijn partner Lubin tot de rijken in de crypto-wereld.

Vitalik vindt het zelf echter niet per se een fijne gedachte dat de crypto-community zo veel waarde hecht aan zijn mening, zo stelde zijn vader vorig jaar. Volgens hem is zijn zoon nog altijd het best op zijn plek als hij kan onderzoeken en schrijven over nieuwe crypto-projecten. Wel update hij zijn volgers af en toe via zijn Twitter-kanaal.

“Ik herinner me nog dat ik een tijdlang wist, een lange tijd, dat ik anders was op een bepaalde manier.”