Joseph Lubin

  • Volledige naam: Joseph Lubin
  • Geboortedatum: 1964
  • Geboorteland: Toronto, ON (Canada)
  • Nationaliteit: Canadees
  • Woonplaats: Brooklyn, NY (Verenigde Staten)
  • Huidige baan: Ambassadeur van ConsenSys
  • Geschat vermogen: $1-5 miljard (geschat door Forbes in 2018)

Wie is Joseph Lubin?

Joseph Lubin is een Canadese zakenman en bekend als mede-oprichter van het blockchain-platform Ethereum. Hij behoort waarschijnlijk tot de selecte groep crypto-miljardairs, hoewel het niet echt duidelijk is hoeveel cryptocurrency hij precies bezit. Na Ethereum richtte hij in 2014 ook ConsenSys op, een Amerikaanse corporatie die zich richt op de adoptie van blockchain-services en -producten door bedrijven.

Achtergrond en vroege carrière

Lubin werd in 1964 geboren in de Canadese miljoenenstad Toronto. Aan de beroemde Princeton University haalde hij cum laude diploma’s in elektrotechniek en informatica, waarna hij werkzaam was in het robot-lab van de universiteit. Vanuit zijn technische achtergrond kwam de Canadees terecht in de financiële wereld. Hij ontwierp onder meer trading-systemen voor handelsplatformen, en belandde later bij Goldman Sachs als ‘asset manager’. Hier was hij meerdere jaren werkzaam totdat hij kennismaakte met het concept blockchain.

Toen Joseph Lubin het Bitcoin white paper van Satoshi tegenkwam, zag hij naar eigen zeggen al gauw de immense potentie van blockchain. Bovendien kreeg hij eind 2013 het Ethereum white paper in handen, dat toen net was opgesteld door co-oprichter Vitalik Buterin. Het toeval wilde zowel Lubin als Buterin op dat moment in Toronto woonden, en zo kwamen de twee in contact. Op Nieuwjaarsdag 2014 spraken ze, samen met Anthony di Iorio (de derde mede-oprichter en eveneens woonachtig in Toronto), af en beloofde Lubin zijn steun aan het Ethereum-project. In 2014 werd de blockchain gelanceerd en kwamen de eerste Ether-tokens op de markt.

Voorloper binnen Ethereum en ConsenSys

Volgens bronnen heeft Lubin bij de crowdsale van ETH een groot aantal tokens gekocht, en is hij daarmee in de bull run van eind 2017 miljardair geworden. De zakenman stelt zelf echter dat hij in de tussentijd een gedeelte heeft verkocht om het Ethereum-project te financieren. Ook is hij niet bang om zijn crypto uit te geven. Zo doneerde hij in 2019 nog 1000 ETH-tokens aan het bedrijf Moloch DAO, een gedecentraliseerd platform ter promotie van Ethereum.

Ethereum zal niet falen. Het is gigantisch gedecentraliseerd en het is nuttig. Bovendien is Ethereum ontzettend snel en antifragiel, dus iedere uitdaging of poging tot afbraak zal het alleen maar sterker maken.

Eind 2014, nog geen jaar na de lancering van Ethereum, startte de zakenman het bedrijf ConsenSys. Met deze onderneming ondersteunt hij ‘traditionele’ bedrijven bij zaken als token launches en blockchain-software. Deze oplossingen worden gebouwd op de Ethereum-blockchain en richten zich op het nut van blockchain-technologie voor bedrijven. Lubin is nog steeds grootaandeelhouder en de voornaamste persoon binnen het bedrijf. Niettemin is het in enkele jaren uitgegroeid tot een organisatie met ruim 900 werknemers. Consensys wist vooral snel te groeien in de hoogtijdagen voor ICOs, waar het onder meer meewerkte met het lanceren van onsuccesvolle projecten als Airswap en GRID+. Toch is ConsenSys vrij succesvol binnen de markt en heeft het verschillende klanten die op zoek zijn naar blockchain-toepassingen.

In de media

Hoewel Lubin minder dan sommige andere belangrijke crypto-personen zijn mening deelt, spreekt hij zich toch regelmatig uit over ontwikkelingen in de markt. Zo bekritiseerde de Canadees bijvoorbeeld Facebook’s Libra-project door te stellen dat het veel te gecentraliseerd zou zijn.

Recent gaf Lubin een uitgebreid interview met Forbes. Hierin sprak hij onder meer de hoop uit dat China’s aanstaande digitale valuta interoperabel zal zijn met public blockchains als Ethereum. Ook beweerde hij dat hij China zou willen helpen om “Ethereum-expert” te worden.