Ethereum
Ethereum

Wie zitten er achter de grootste Ethereum Staking pools?

Ethereum Staking pools zijn een populaire manier voor investeerders om in het Proof-of-Stake netwerk te participeren zonder technische kennis. Je hoeft immers enkel je Ethereum richting deze pool te sturen, die jou vervolgens al het werk uit handen nemen in ruil voor een percentage van de opbrengsten.

De Merge is in aantocht

De Ethereum Merge komt steeds dichterbij en daarmee neemt de spanning toe. De overstap van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake is zonder twijfel de grootste upgrade ooit voor een reeds gelanceerde blockchain. Met de overstap gaat Ethereum over op een systeem dat in theorie 99 procent minder energie verbruikt dan Proof-of-Work, omdat het miningproces op basis van tokenbezit werkt.

Om te participeren in het Proof-of-Stake netwerk is echter een minimum van 32 Ethereum nodig als je alles zelf wil regelen. Op het moment van schrijven gaat dat om een waarde van ongeveer 52.000 dollar, een bedrag dat niet iedereen zomaar heeft liggen. De oplossing voor dit probleem zijn staking pools, waarbij je met een kleine hoeveelheid Ethereum al kunt beginnen met staken en verdienen op het Proof-of-Stake netwerk.

Gecentraliseerde pools domineren

Momenteel zit er, verdeeld over 422.000 unieke stakers, voor 22,3 miljard dollar aan Ethereum in de nieuwe blockchain. Dertig procent van die stake is in handen van Lido Finance, een protocol dat deze verantwoordelijkheid volledig op zich neemt voor investeerders. Vijftien procent van de stake is in handen van Coinbase, acht procent is in handen van Kraken en ongeveer zeven procent ligt bij Binance.

Daarmee hebben deze gecentraliseerde partijen meer dan 60 procent van het netwerk in handen en dat kan in theorie problemen opleveren. Stuk voor stuk gaat het hierbij namelijk om partijen die moeten luisteren naar de overheid. Als die het ergens niet mee eens zijn op de Ethereum blockchain, dan kan dat grote gevolgen hebben voor de veiligheid van het netwerk.

Ethereum nieuws

Macro-guru: Ethereum en Solana gaan richting de ‘bananen-zone’
SEC zal naar verwachting spot Ethereum-ETF’s in mei afwijzen
Crypto-whales kopen massaal Ethereum en XRP
Meer nieuws

Meest gelezen

Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?