Belarus
Stablecoin

Wit-Rusland zet grote stappen in de ontwikkeling van CBDC

Wit-Rusland blijft ondanks internationale sancties ambitieus vooruitgaan in de digitale financiële wereld. Het land heeft de ontwikkeling van een blockchain-platform voor de digitale Wit-Russische Roebel, hun variant van de centrale bank digitale valuta (CBDC), voortgezet.

Dit innovatieve initiatief zou de mogelijkheid bieden voor grensoverschrijdende transacties, een welkome ontwikkeling gezien de huidige economische isolatie.

Sinds januari actief bezig met de bouw van CBDC-platform

De ontwikkelingen, onthuld door de Ekonomicheskaya Gazeta, tonen aan dat het staatsbedrijf Center of Bank Technologies sinds januari actief is met de bouw van het CBDC-platform en momenteel op zoek is naar deskundige ontwikkelaars. Het nieuwe platform zal gebruikmaken van de Hyperledger Fabric-blockchain, een keuze die de technologische vooruitstrevendheid van het project onderstreept.

Intrigerend genoeg heeft de officiële website van het Center of Bank Technologies vacatures geplaatst voor backend-ontwikkelaars met specifieke expertise in Hyperledger Fabric en Linux, en ervaring met het programmeren van slimme contracten. Deze stap wijst op een serieus streven om de digitale Roebel op een technologisch geavanceerde wijze te realiseren.

Pilot voor CBDC in april vorig jaar opgezet

Eerder, in april 2023, werd bekend dat de Nationale Bank van de Republiek Wit-Rusland een pilot voor de CBDC had opgezet. De voorzitter van de Nationale Bank, Pavel Kallaur, gaf toen aan dat de besluitvorming over de CBDC tegen eind 2023 zou plaatsvinden en wel op het hoogste niveau van staatsbestuur.

Juli 2023 bracht verdere bevestiging toen Dmitriy Kalethichts, vice-voorzitter van de Nationale Bank, aankondigde dat de digitale Roebel officieel als wettig betaalmiddel zou worden geïmplementeerd, met speciale aandacht voor grensoverschrijdende handel, vooral met Rusland, dat eveneens actief zijn eigen digitale Roebel onderzoekt.

Een belangrijke stap in de richting van een mogelijke gezamenlijke munt werd in mei 2023 genomen, toen president Alexander Loekasjenko van Wit-Rusland overleg voerde met Elvira Nabiullina, de voorzitter van de Centrale Bank van Rusland, over de digitale Roebel.

Wetswijzigingen om P2P-transacties aan banden te leggen

Parallel aan deze ontwikkelingen werkt het Wit-Russische ministerie van Buitenlandse Zaken aan wetswijzigingen om Peer-to-Peer (P2P) transacties in cryptocurrencies, zoals Bitcoin, aan banden te leggen. Dit als reactie op een toenemende cybercriminaliteit, waarbij vooral P2P-cryptoservices populair zouden zijn bij fraudeurs.

Begin 2024 blijft Wit-Rusland niet alleen in zijn digitale ambities. Landen als Japan, Cambodja en de VAE hebben ook hun voornemen aangekondigd om CBDC’s verder te verkennen of te implementeren, waarmee een nieuw tijdperk van digitale financiën wereldwijd gestalte krijgt.

Stablecoin nieuws

Deutsche Bank luidt alarm over werking Tether’s stablecoin
Tether versnelt cryptobetalingen in Oost-Europa met nieuwe investering
Tether vergroot investering in Georgische cryptobetalingsprovider CityPay.io
Meer nieuws

Meest gelezen

Ripple (XRP) koers plotseling in de lift: Wat speelt er?
Crypto analist: Dit is hoe Ripple (XRP) naar 1000 dollar kan stijgen
Nieuwe wending in Ripple-rechtszaak: belangrijke deadline SEC verstreken