worldcoin
Regulatie

Worldcoin kan activiteiten in Spanje niet via de rechter voortzetten

In een recente ontwikkeling heeft Worldcoin, een initiatief gestart door Sam Altman, de CEO van OpenAI, te maken gekregen met een juridische tegenslag in Spanje. Het project, dat zichzelf omschrijft als een ‘wereldwijd inclusief identiteits- en financieel netwerk’, probeerde zonder succes via juridische weg een bevel van de Spaanse toezichthouder aan te vechten. Dit bevel verplichtte het bedrijf om tijdelijk te stoppen met het verzamelen van gegevens in het land.

Tijdelijk bevel uitgevaardigd tegen Worldcoin

Het Spaanse Agentschap voor Gegevensbescherming (AEPD) had op 6 maart een tijdelijk bevel uitgevaardigd waardoor Worldcoin drie maanden lang geen gegevens mag verzamelen in Spanje. Dit besluit is genomen zodat de AEPD klachten kan onderzoeken die suggereren dat gebruikers in Spanje hun toestemming voor gegevensverzameling niet kunnen intrekken en dat er gegevens van minderjarigen zijn verzameld door Worldcoin.

Ondanks de beschuldigingen heeft Worldcoin deze aantijgingen afgewezen en een verklaring uitgegeven waarin het AEPD wordt beschuldigd van het verspreiden van “onnauwkeurige en misleidende claims” en het niet reageren op de correspondentie van het bedrijf gedurende maanden.

Rechtszaak tegen bevel van AEPD

Tools for Humanity, het moederbedrijf van Worldcoin, heeft op 6 maart, na het tijdelijk staken van zijn activiteiten in Spanje, een rechtszaak aangespannen tegen het bevel van de AEPD. Er werd een verzoek ingediend bij de administratieve geschillenkamer van het Hooggerechtshof van Spanje om het bevel op te schorten, waarbij werd aangevoerd dat het verbod in strijd is met de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en andere relevante EU-wetgeving.

Echter, op 11 maart heeft het Hooggerechtshof van Spanje het verzoek van Worldcoin afgewezen, met als reden de bescherming van het algemeen belang. De rechtbank uitte ook twijfels over de betrouwbaarheid van de informatie die Worldcoin heeft verschaft met betrekking tot de toestemming van de dataleveranciers.

Niet de eerste keer onder vuur

Deze kwestie is niet de eerste keer dat Worldcoin onder vuur ligt van toezichthouders. Eerder, in januari 2024, kondigde het Privacycommissariaat van Hongkong een onderzoek aan naar de activiteiten van het bedrijf, vanwege zorgen over de privacy van persoonsgegevens. Ook in Kenia en India werden de diensten van Worldcoin tijdelijk opgeschort.

De controverse rondom Worldcoin draait voornamelijk om het gebruik van biometrische scanapparaten, bekend als ‘orbs’. Gebruikers van Worldcoin registreren zich voor de dienst via een app en worden vervolgens naar een faciliteit met zo’n bol gestuurd voor een oogscan. Na verificatie worden hun identiteiten gekoppeld aan unieke biometrische gegevens, die door Worldcoin-diensten onafhankelijk geverifieerd kunnen worden. Gebruikers die zich aanmelden en hun accounts activeren in de World App ontvangen betalingen in de vorm van Worldcoin’s WLD-token.

Regulatie nieuws

De Amerikaanse schuldenberg: Schijnprobleem of tikkende tijdbom?
Oklahoma voert nieuwe wetgeving in voor Blockchain en Digitale Activa
Voormalig FTX-topman hoopt op slechts 18 maanden gevangenisstraf
Meer nieuws

Meest gelezen

Bekende Nederlandse crypto analist verkoopt al zijn Bitcoin – Dit is waarom
Kan de Ripple (XRP) koers 50 dollar worden?
Nieuwe CPI-cijfers vandaag om 14.30: Dit staat de Bitcoin koers te wachten