Worldcoin
Regulatie

Worldcoin reageert op juridische uitdagingen

In een recente blogpost, gepubliceerd op 18 maart, heeft Worldcoin, het innovatieve project op het gebied van digitale identiteit en cryptocurrency, licht geworpen op zijn activiteiten en de naleving van de regelgeving. Dit komt te midden van groeiende juridische onzekerheden, met name in Spanje, waar het platform te maken kreeg met een tijdelijk verbod op zijn activiteiten.

Essentiële feiten over Worldcoin

Onder de titel ‘Essentiële feiten over Worldcoin’ biedt de blogpost basisinformatie over de werking van het project, inclusief regels en voorschriften waaraan het zich houdt. Worldcoin benadrukt dat het “legaal opereert op alle locaties waar het beschikbaar is”, en streeft naar volledige naleving van wet- en regelgeving betreffende het verzamelen en overbrengen van gegevens.

Het project verwijst ook naar een uitgebreider bericht over regelgevingsnaleving uit januari, waarin wordt gesteld dat Worldcoin voldoet aan belangrijke mondiale gegevensbeschermingskaders, waaronder de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en de Argentijnse Wet Bescherming Persoonsgegevens.

In een poging om zorgen over privacy en veiligheid aan te pakken, benadrukt Worldcoin dat minderjarigen niet mogen deelnemen aan het platform. Alle gebruikers moeten bevestigen dat zij ouder zijn dan 18 jaar voordat zij zich bij een zogenaamde Orb verifiëren.

Persoonlijke gegevens zijn en zullen ‘nooit worden verkocht’

De Worldcoin Foundation en haar partner, Tools for Humanity, verzekeren dat zij “nooit persoonlijke gegevens hebben verkocht, niet verkopen, en nooit zullen verkopen, inclusief biometrische data.” Daarnaast verzekert Worldcoin dat World ID en World App volledige zelfbeschikking bieden over persoonlijke informatie.

De beveiliging van het platform wordt serieus genomen, met geavanceerde beveiligingsfuncties in de hardware van de Orb, om de veiligheid van de gegevens te garanderen en ongeautoriseerde toegang te voorkomen.

Tijdelijk verbod in Spanje

Deze mededelingen volgen op het tijdelijk verbod van het Spaanse Agentschap voor de Bescherming van Gegevens op de activiteiten van Worldcoin in Spanje begin maart, na het niet slagen van het bedrijf om zijn activiteiten in het land te verdedigen bij een lokale rechtbank.

Ondanks deze uitdagingen blijft Worldcoin, opgericht door Sam Altman, CEO van OpenAI, zich inzetten voor het mogelijk maken van digitale identificatie en eigendom voor elke persoon op aarde. Sinds de officiële lancering in juli 2023 heeft het project te maken gehad met kritiek van wereldwijde toezichthouders over gegevensprivacy en -bescherming, maar het blijft samenwerken met regeringen, zoals onlangs in Kenia, om aan de zorgen tegemoet te komen en zijn activiteiten voort te zetten.