Nieuws, Trending

Xerox dient blockchain-patent in om elektronische documenten te traceren

Het Amerikaanse Patent and Trademark Office (USPTO) heeft Xerox een octrooi verleend voor een door blockchain aangedreven systeem die elektronische bestanden traceert. Dit patent is eerder aangevraagd door het bedrijf.

Xerox

Xerox staat bekend om zijn print- en kopieertoestellen. Het patent werd al in 2017 aangevraagd, nu is deze er dan officieel door. In het patent wordt een op een blockchain gebaseerd systeem voor het veilig vastleggen van revisies van elektronische documenten toegelicht. Volgens het patent kan Xerox met de technologie die zij aanbieden kunnen detecteren of een bestand is gewijzigd. Hiernaast volgt het systeem de geschiedenis van de aangebrachte wijzigingen. Dankzij het gedecentraliseerde verificatiemechanisme beschermd het systeem dus bestand tegen fraude. Het patent houdt ook in dat het beheersnetwerk zijn gebruikers waarschuwt wanneer een bepaald knooppunt het document niet goedkeurt of de inhoud anders is dan de geverifieerde versie.

Betere bescherming

Volgens Xerox kan de nieuwe technologie worden gebruikt om bijvoorbeeld medische of financiële gegevens te controleren, maar ook belastingpapieren of educatieve documenten. Maar ook strafregisters, zoals interviewnotities, foto’s van misdaadscènes en DNA-testresultaten moeten worden beschermd tegen ongewenste wijzigingen of fraude.

Soortgelijk patent

Xerox diende eerder al een soortgelijk patent in, maar deze werd destijds afgewezen. Volgens deze aanvraag wilde het bedrijf dat de merken onherroepelijk waren, wat betekent dat gegevens met een dergelijk merkteken wanneer nodig als bewijsmateriaal in de rechtbank konden worden ingediend.