Prijsanalyse

Newsbit 14-04-2020 18:29 leestijd 4 - 8 min

Yieldt Bitcoin (BTC) prijsanalyse – 14 april 2020

Iedere week deelt cryptocurrency vermogensbeheerder Yieldt een technische analyse op de website van Newsbit. Ben jij benieuwd hoe de Bitcoin koers ervoor staat? Begin dan met lezen.


Inleiding

De week is op 13 april geopend met een koers van 6.900 dollar. Het momentum is deze week overwegend zijwaarts gestart.


Wekelijkse Bitcoin Grafiek

Vandaag, dinsdag 14 april, staat de koers op zo’n 6.800 dollar. De koers is sinds de opening van de week zo’n 100 dollar gedaald.

Het momentum aan het begin van de week is zijwaarts. De koers bevindt zich momenteel in het paarse vlak tussen 6.600 en 6.900 dollar. Dit was de bodem in november/december 2019. Het groene vlak weergeeft de trade zone van deze periode. Dit is op dit moment het weerstandsniveau.

De koers is vorige week gestuit tegen het 50 Fibonacci niveau. Als het neerwaarts momentum doorgezet wordt, kan gekeken worden naar de andere Fibonacci niveaus. Het eerste Fibonacci niveau is de 38.2 en bevindt zich op 6.400 dollar. De volgende is de 23.6 Fibonacci en staat op 5.400 dollar.

Tussen de laatste twee Fibonacci niveaus bevindt zich het 200 wekelijks gemiddelde op 5.900 dollar.

Het 20-wekelijks gemiddelde van de Bollinger bands is nog niet opgezocht. Deze staat nu op 7.800 dollar. Deze zal de komende weken rond dit niveau blijven. De grote uitschieters bevinden zich namelijk op 5 en 10 weken geleden.

De mogelijkheid bestaat dat de koers eerst nog dit niveau opzoekt, voordat er daadwerkelijk sprake is van een weerkaatsing. Het niveau van het 20-wekelijks gemiddelde is ook waar de overige gemiddelden samenkomen. Dit is dan ook sterk weerstandsniveau.

Negatief scenario
In een negatief scenario vlakt het momentum verder af, hierbij heeft er vorige week een topvorming plaatsgevonden. Hierbij daalt de koers vanaf deze week naar de volgende steunniveaus. Allereerst moet het niveau tussen 6.600 en 6.900 doorbroken worden. Hierna kan het Fibonacci niveau van 6.400 doorbroken worden. Ook het 200 wekelijks gemiddelde op 5.900 dollar kan opgezocht worden.

Gemiddeld scenario
In het gemiddelde scenario vlakt de beweging verder af, maar wordt er nog geen daling ingezet. In dit scenario houdt het 6.600 tot 6.900 niveau stand. Hierna is de vraag aan welke kant van de handel het volume zal uitbreken. Een opwaartse uitbraak naar het 20-wekelijks gemiddelde of een neerwaartse uitbraak naar het 200 wekelijks gemiddelde?

Positief scenario
In het positieve scenario wordt het opwaartse momentum voortgezet. Hier zal met name veel volume voor nodig zijn, aangezien het weerstandsvolume de afgelopen dagen sterk aan het verhogen is. Er zal deze week dan sprake moeten zijn van een sluitingskoers boven het 100 wekelijks gemiddelde op 7.300 dollar.


Dagelijkse Bitcoin grafiek

Op de dagelijkse grafiek zijn de paarse en groene vlakken ook te zien. Echter is hier beter zichtbaar dat er sprake is van een steun-/weerstandsniveau in het paars en een trade zone in het groen.

Het paarse vlak heeft de afgelopen weken als een weerstand gediend. Met name in eind maart kon Bitcoin hier niet voorbijkomen. Ook begin april heeft het 4 dagen geduurd voordat de koers hierboven kon blijven. Op dinsdag staat de koers weer in deze range, maar functioneert het nu als steunniveau.

Het 20 dagelijks gemiddelde functioneert ook nu als steunniveau. Deze heeft eind maart ook de koers kunnen ondersteunen.  Het volume is nu aanzienlijk lager dan in maart, maar wel vergelijkbaar met eind maart. Ook het weerstandsvolume op tweede paasdag was voldoende om een koers boven het 20 dagelijks gemiddelde vast te houden.

De overige gemiddelde zijn lichtelijk aan het dalen. De langere termijn gemiddelden zullen verder afzwakken en stabiliseren. Het kortere termijn gemiddelde van 50 periodes kan verder dalen. Deze blijven dan ook als weerstandsniveau functioneren.

Als het opwaarts momentum voortgezet wordt, kan het paarse vlak als een steunniveau dienen voor een verdere opmars. Bij een verdere correctie kan gekeken worden naar de Fibonacci niveaus. Deze bevinden zich op 6.100 dollar (38.2) en 5.700 dollar (50).

De volatiliteit gemeten met de maandelijkse standaarddeviatie is de afgelopen dagen flink aan het zakken. Sinds de bodemvorming halverwege maart is de standaarddeviatie gedaald van een hoogtepunt van 31 procent, naar zo’n 8 procent op dit moment. Hierbij is het risico over het algemeen dus aan het dalen en komt er meer stabiliteit terug in de cryptomarkt.

Negatief scenario
Het negatieve scenario op dagelijks niveau voorziet een verdere correctie onder het paarse vlak. Hierbij kunnen de volgende Fibonacci niveaus opgezocht worden rond de 6.100 dollar. In een uiterst geval zakt de koers verder door richting de 5.700 dollar. Hier vlak boven staat ook het 200 wekelijks gemiddelde.

Gemiddeld scenario
In een gemiddelde situatie blijft de koers een zijwaarts momentum voortzetten in het groene vlak, met het paarse vlak als steunniveau. Hierbij kan de koers dus maximaal richting de 7.800 dollar stijgen. Er zal dan voldoende volume nodig zijn om door dit niveau heen te breken.

Positief scenario
Het positieve scenario voorziet een stijging tot minstens het 7.800 dollar niveau. Een uitbraak van de Bollinger bands wordt opgezocht en een doorbraak van het 200 dagelijks gemiddelde wordt geïnitieerd.


Conclusie

Op de korte termijn ziet het beeld er beter uit dan op de langere termijn. De wekelijkse grafiek geeft een flinke verzwakking van de trend weer. De koers heeft tot dusver niet boven het 100 wekelijks gemiddelde kunnen sluiten.

Op zowel wekelijks als dagelijks niveau bestaat nog enorme weerstand tussen de 7.800 en 8.000 dollar. Er zal veel volume nodig zijn om hier doorheen te breken. Het volume is daarentegen de afgelopen weken wel steeds verder aan het afzwakken.

Echter kan de koers nog wel deze richting op bewegen. Dit lijkt een stuk waarschijnlijker op de dagelijkse grafiek. Waarbij de koers op stoom lijkt te komen voor een verder opwaarts momentum.

De volatiliteit is de afgelopen dagen flink aan het verzwakken, er is afgelopen week sprake geweest van een consolidatie en de Bollinger bands zijn op dagelijks niveau flink aan het ‘squeezen’. Het lijkt dan ook het meest aannemelijk dat de koers deze week of volgende week met een grote beweging gaat komen.

Als het huidige momentum zich voortzet, zal dit een opwaartse uitbraak zijn. Als de verkopers dit niveau met voldoende volume stand weten te houden, dan vergroot de kans op een neerwaartse uitbraak.

De verwachting van de analisten van Yieldt is dat er eerder een opwaartse uitbraak, dan een neerwaartse uitbraak plaats zal vinden. Dit aangezien de neerwaartse rek fors minder is geworden. Er zou dan immers onder de bodemvorming uitgebroken worden. Een opwaartse uitbraak wordt gesteund door macro-economische omstandigheden en de fundamentele ontwikkelingen van de cryptomarkt.


Over Yieldt

Het Nederlandse bedrijf Yieldt maakt de omvangrijke cryptomarkt toegankelijk en biedt iedereen de mogelijkheid om beheerd te beleggen in cryptoproducten. De experts van Yieldt maken uitgebreide technische en fundamentele analyses zodat eventuele risico’s beperkt worden en goede rendement worden behaald. Benieuwd? Neem eens een kijkje. 

 

Dit stuk is voor educatieve doeleinden en is dus ook geen beleggingsadvies.