Regulatie Nieuws

Regulatie Nieuws

YouTube aangeklaagd door Steve Wozniak voor scams onder zijn naam

Steve Wozniak, de mede-oprichter van Apple, klaagt YouTube aan. Dit omdat voornamelijk Bitcoin-oplichters zijn naam, foto’s en video’s gebruiken voor hun scams. Zo zijn er tijdens de recentelijke Twitter-hack video’s geplaatst die de scams weerspiegelen. YouTube lijkt weinig actie te ondernemen tegen dergelijke praktijken.


YouTube treedt niet op

De naam, foto’s en video’s van Steve Wozniak worden nu ingezet om kijkers te overtuigen dat hij daadwerkelijk een weggeefactie organiseerde. In deze weggeefactie zou iedereen die Bitcoins verstuurde naar een BTC-wallet, het dubbele terugkrijgen. Deze actie is echter nooit echt geweest en is onderdeel geweest van een oplichting-praktijken.

Dit soort oplichtingen vinden niet voor het eerst plaats op het videoplatform. Hierbij is ook niet alleen Steve Wozniak een slachtoffer, maar worden ook andere beroemdheden voor deze illegale praktijken ingezet. YouTube lijkt hier weinig aan te doen. Zo zou Wozniak meerdere malen het verzoek hebben ingediend om dergelijke video’s te laten verwijderen. Dit zou niet gebeurt zijn.


YouTube niet verantwoordelijk

In het verleden kon YouTube vertrouwen op de ‘Communications Decency Act’. Volgens deze regels ligt de verantwoordelijkheid bij de gebruikers die de video’s plaatsen en niet bij YouTube. Volgens Wozniak is dit echter verkeerd, en moet YouTube dergelijke video’s verwijderen wanneer deze gerapporteerd worden. “Waar Twitter dezelfde dag handelt, zoals bij de recentelijke hack, wordt door YouTube helemaal niet gehandeld”, aldus Wozniak.

In totaal klagen 18 vermeende slachtoffers van de grootschalige scam het videoplatform, dat onderdeel is van Google, nu aan. YouTube is namelijk onderdeel van Alphabet Inc, het moederbedrijf van Google. Volgens de aanklagers moet YouTube alle dergelijke video’s onmiddellijk verwijderen, en zijn zij op zoek naar een schadevergoeding.
Het is op dit moment nog niet bekend wat de uitslag van deze rechtszaak zal gaan zijn, want deze loopt op dit moment nog.


Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten