CBDC - central bank digital currency
Altcoin

Zijn CBDC’s de kosten en risico’s wel waard?

Wereldwijd gaan centrale banken steeds vaker aan de bak met projecten die betrekking hebben tot CBDC’s. China lijkt hier het voortouw mee te nemen, met de uitrol van hun CBDC naar diverse steden. Maar zijn deze CBDC’s eigenlijk wel de kosten en risico’s waard?

CBDC’s niet de kosten en risico’s waard

Tony Yates vindt van niet. Yates is momenteel een schrijver bij de Financial Times en was hiervoor senior adviseur bij de Bank of England. Hij raadt het de ontwikkeling en gebruik van CBDC’s af.

CBDC’s worden echter in de veel landen onderzocht of zelfs zijn al van kracht, aangezien de meeste landen al digitale versies van contant geld, munten en bankbiljetten hebben. Yates zet hierom vraagtekens bij de beweegredenen achter de wereldwijde uitrol van CBDC’s. Yates noemt ze zelfs ‘verdacht’.

Volgens Yates kunnen CBDC’s zelfs een manier zijn om crypto’s in het algemeen te vernietigen. Hij zei hierover het volgende:

Cryptocurrencies zijn echter zulke ban kandidaten voor geld. Ze hebben geen geldvoorraden die door mensen worden beheerd om gestage paden voor inflatie te genereren en ze zijn enorm duur en tijdrovend om te gebruiken bij transacties.

CBDC’s goed voor betalingen en afwikkelingsefficiëntie

Yates is niet heel gesteld op crypto, of Bitcoin specifiek. Hij heeft namelijk al meerdere keren laten weten dat hij vindt dat het meeste gebruik van Bitcoin ‘ongeoorloofd’ en slechts ‘speculatief’ is.

Gezien het feit dat de blockchain van Bitcoin, net als bij veel andere crypto-munten, openbaar is, is te vinden dat het gebruik ervan voor illegale doeleinden minder dan 1% is. Bij ‘regulier’ fiat-geld ligt dit percentage veel hoger.

Voor Yates is de introductie van CBDC’s vergelijkbaar met reserves van de centrale bank breder beschikbaar maken dan alleen voor tegenpartijen. Maar in een wereld waarin de reservevaluta de Amerikaanse dollar is, is de strijd om een nieuwe wereldwijde CBDC contraproductief.

Het opiniestuk van de Financial Times vat als slot samen dat de meest overtuigende argumenten voor CBDC’s betrekking hebben op betalingen en afwikkelingsefficiëntie, maar het debat is volgens Yates erg onduidelijk.

Altcoin nieuws

Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Tether brengt dollar en goudmunten naar Telegram
Het nut van memecoins volgens het brein achter Avalanche
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: VeChain koers gaat met 1400 procent stijgen
Stuurt de Amerikaanse centrale bank aan op een gigantische crash voor Bitcoin en aandelen?
Crypto-analist voorspelt: Ripple (XRP) mogelijk naar $5,85