Ethereum Nieuws

zkSync lanceert Alpha Mainnet

Een dag nadat Arbitrum zijn openbare airdrop had gelanceerd, bracht een andere Ethereum-scaler zijn eigen aanbod uit. Matter Labs heeft nu zijn ZkSync Era geopend voor gebruikers om te beginnen met het gebruiken van hun Layer-2-technologie en om over te stappen.

Vergroten schaalbaarheid Ethereum

Het is de laatste stap in een gefaseerde lancering van het mainnet die begon in 2019. Door gebruik te maken van rollups kan Ethereum naar verluidt worden geschaald, doordat transacties van het mainnet naar een Layer-2-netwerk zoals zkSync worden verplaatst. Vervolgens kunnen gebruikers op dit tweede netwerk transacties uitvoeren, waarbij deze in batches worden gebundeld en samengeperst tot een klein gegevensstukje dat een bewijs wordt genoemd. Dit bewijs wordt dan teruggestuurd naar Ethereum en geverifieerd.

Het is benoemingswaardig dat het om een eerste versie van het systeem zal gaan. Er zal technisch gezien nog veel gedaan moeten worden om alles perfect werkend te krijgen.

Een kernaspect van de schaalbaarheidsoplossing van zkSync is de zero-knowledge Ethereum Virtual Machine (zkEVM). Het team past een versie van de rollup-technologie toe die gebruik maakt van zero-knowledge cryptografie, vandaar de “zk”, in tegenstelling tot de optimistische rollups. Door de virtuele machine van ZkSync kan deze complexe cryptografie eenvoudig worden geïntegreerd met Ethereum, zoals het nu bestaat en uitgebreid is getest.

Exploits in bridges

Het team voelt wel enige risico bij het lanceren van een Ethereum-bridge. Het komt de laatste tijd namelijk steeds vaker voor dat bridges geëxploiteerd worden, waardoor veel geld gestolen kan worden.

Bridge-exploits hebben geleid tot enkele van de grootste verliezen in de branche, met als meest opvallende de hack van Axie Infinity’s Ronin-bridge van meer dan $620 miljoen vorig jaar.

Het team doet er dan ook alles aan om dergelijke kwetsbaarheden zo goed mogelijk te beveiligen. Toch is er niets 100% onfeilbaar. Het bedrijf laat echter als slot weten dat ze veel geld uitgegeven hebben om audits uit te laten voeren en premies uitgeven voor het vinden van eventuele bugs in hun systeem. Dit zal als slot vertrouwen moeten opwekken.

Ethereum nieuws

Aantal Ethereum bij de beurzen op laagste punt in 5 jaar
Marktaandeel staking-platform Lido Finance stijgt naar 31 procent
Aantal Ethereum tokens op beurzen zakt naar laagste punt ooit
Meer nieuws

Meest gelezen

AI-chatbot Bing voorspelt SHIB prijs voor juni
Concurrent van Ethereum stijgt 50 procent door AI-samenwerking
Google Bard voorspelt wie de rechtszaak van Ripple gaat winnen