Afrika Digitale Betalingen
Blockchain, Stablecoin

Zuid-Afrika zet groot in op digitale betalingen

In een onthulling van de jaarlijkse begroting heeft het Zuid-Afrikaanse ministerie van Financiën ambitieuze plannen aangekondigd om de adoptie van digitale betalingen in het land te versnellen, met bijzondere aandacht voor de mogelijkheden van stablecoins en blockchain technologie.

Deze initiatieven zijn gericht op het verbeteren van de levensstandaard en het levensonderhoud van gemarginaliseerde gemeenschappen.

Urgentie van structurele hervormingen benadrukt

De begrotingsherziening voor 2024 benadrukt de urgentie van structurele hervormingen en het versterken van het beheer van de overheidsfinanciën. In dit kader maakte het ministerie van Financiën zijn voornemen bekend om digitale betalingen te stimuleren door een beleidswijziging rondom crypto-activa, met een speciale focus op stablecoins.

Volgens de plannen zal de Intergouvernementele Fintech Working Group in 2024 een aanvullend document publiceren dat stablecoins erkent als een specifieke categorie van crypto-activa. Dit volgt op een eerder uitgebracht cryptoreguleringsdocument in juni 2021, dat nu zal worden bijgewerkt om stablecoins officieel op te nemen en een uitgebreide analyse van het stablecoin-landschap in Zuid-Afrika te presenteren.

Analyseren van praktische toepassingen van stablecoins

Het initiatief omvat het analyseren van de praktische toepassingen van stablecoins en het formuleren van een passend beleid en regelgeving. Daarnaast overweegt Zuid-Afrika een wijziging van de Financial Intelligence Center (FIC) Act, die zou vereisen dat alle financiële instellingen cryptotransacties boven de 49.999 Zuid-Afrikaanse rand ($2.650) rapporteren.

De regering zal ook de impact van tokenisatie en blockchain op de financiële markten onderzoeken, met de verwachting dat tegen december 2024 een rapport wordt gepubliceerd over de beleids- en regelgevingsimplicaties van deze technologieën.

Samenwerking aangekondigd

Verder is er een samenwerkingsverband aangekondigd met het Zwitserse staatssecretariaat voor Economische Zaken en FinMark Trust voor een driejarig programma. Dit programma zal vier pilotprojecten voor digitale betalingen uitrollen, gericht op de digitalisering van gemeenschappen en informele economieën, grensoverschrijdende geldovermakingen en handel. Het doel is om kleine en informele bedrijven te ondersteunen met innovatieve betalingsoplossingen.

De inzet van Zuid-Afrika voor digitale innovatie heeft al vruchten afgeworpen in Oost-Afrika, waar blockchain-technologie lokale boeren toegang heeft gegeven tot de mondiale markt. Een voorbeeld hiervan is het partnerschap tussen het AgTech-bedrijf Dimitra en One Million Avocados, dat Keniaanse avocadotelers ondersteunt in het verhogen van productie en kwaliteit met behulp van geavanceerde technologieën, waaronder blockchain.

Blockchain nieuws

Google Cloud lanceert Web3-portaal voor blockchain-ontwikkelaars
Kennedy Jr wil complete financiële huishouding Amerika op de blockchain plaatsen
Herstructurering bij Yuga Labs na moeilijke periode
Meer nieuws

Meest gelezen

Crypto analist: ‘Deze 3 altcoins gaan vlammen volgende week’
Bitcoin koers verliest $2.000, wat is er aan de hand?
Cathie Wood: 6 Ethereum is genoeg om miljonair te worden