Bitcoin Nieuws, Dogecoin Nieuws

Bitcoin Nieuws, Dogecoin Nieuws

Newsbit 19-01-2022 12:40u leestijd 3 - 4 min

27% van alle Bitcoin in handen van 0,01%

Bitcoin bestaat ondertussen al bijna 15 jaar. Het was de eerste cryptomunt, en is op dit moment veruit de meest populaire en duurste. Bitcoin is een gedecentraliseerde vorm van betaling, een veilig peer-to-peer netwerk van snelle en makkelijke internationale transacties.

Gedecentraliseerd betekent dat er geen monopolie of oligarchie mogelijk is. Elke gebruiker heeft evenveel rechten als een andere. Niets of niemand kan op zijn of haar eentje het netwerk beïnvloeden. De technologie waar Bitcoin op berust, blockchain, ondersteunt dit nobele concept, en via blockchain zijn er tal van revolutionaire toepassingen mogelijk.

Maar de werkelijkheid toont aan dat Bitcoin niet zo gedecentraliseerd is als het principe erachter doet vermoeden. Uit recent onderzoek van het Amerikaanse National Bureau of Economic Research (NBER) blijkt dat een heel grote hoeveelheid Bitcoin in handen is van een kleine groep investeerders, een 0,01% van alle gebruikers.

Meer concreet: ongeveer 10.000 wallets (crypto portemonnees) bezitten minstens 27% van alle BTC die in omloop zijn, dat komt neer op 5 miljoen bitcoins. Aan een huidige marktwaarde van ongeveer €37.000 is dat een fortuin van een slordige 185 miljard euro. Op dit moment zijn er ongeveer 19 miljoen bitcoins in omloop, dus meer dan een kwart ervan is in het bezit van een relatief kleine groep mensen.

Hier komt ook nog bij dat de overige 73% niet noodzakelijk in handen is van allerlei kleine individuele beleggers. Een groot deel van de bitcoins in omloop wordt niet beheerd en blijkt gewoon voor altijd verloren te zijn.


Hoe komt dit?

Het feit dat deze 0,01% van alle bitcoin-houders zo’n buiten-proportioneel aandeel van de totale pot heeft, is op zich niet zo ingewikkeld om te verklaren. Het is logisch als je de geschiedenis van Bitcoin kent.

Om te beginnen vermoedt men dat Satoshi Nakamoto, de persoon of groep personen die Bitcoin heeft ontworpen, nog steeds een slordige 5% van alle bitcoins in bezit heeft. Dan zijn er nog mensen die snel zijn ingestapt, en die jaren geleden veel bitcoins hebben kunnen kopen aan een zeer lage prijs. Met de huidige prijs van één bitcoin, kon je er in 2010 bijna 300.000 van aankopen.

En dan zijn er nog de institutionele beleggers, bedrijven met gigantisch veel kapitaal, die massaal Bitcoin aankopen en de prijzen proberen te manipuleren voor monetair gewin – en hier ongetwijfeld in slagen. Om veel bitcoins te vergaren heb je dus meer nodig dan enkel de juiste kennis en de beste crypto broker.


Gedecentraliseerd netwerk?

Een ander onderzoek van de MIT Sloan School of Management en de London School of Economics heeft gekeken naar de (de)centralisatie van Bitcoin. De onderzoekers toonden aan dat het netwerk achter Bitcoin helemaal niet zo gedecentraliseerd is als de publieke perceptie doet vermoeden.

Ze stelden eerst en vooral dat de Bitcoinkoers een zeer robuust ecosysteem heeft, met een 14-jarige geschiedenis, veel pieken en dalen, mediapubliciteit, en vooral – veel geld. Het feit dat meer dan een kwart van al die waarde in het bezit is van een kleine groep, spreekt de illusie van decentralisatie al meteen tegen.

Daarnaast kun je ook stellen dat de handel in Bitcoin voornamelijk gebeurt via de grote bitcoin exchanges zoals Coinbase en Binance. Deze giganten gaan met het leeuwendeel van de gebruikers en transacties lopen, en hebben dus zelf ook heel wat invloed op de hele cryptosector.

Bitcoin begon als een fair systeem, waarbij iedereen met wat technische kennis zijn of haar eigen bitcoins kon mijnen. Tegenwoordig is dat wel anders, want door de instap van grote en professionele bedrijven is het onmogelijk om dit nog met succes te doen.


Kortom

Bitcoin is op dit moment nog de meest populaire cryptomunt, maar helaas zijn de belangrijke achterliggende principes van cryptocurrency niet meer vertegenwoordigt.

Als een oligarchie de prijs van de munt kan manipuleren, is het voor kleine beleggers wellicht geen goed idee meer om daar geld in te steken. Bitcoin is ook heel duur geworden in vergelijking met andere cryptomunten. Daarom gaan kleine beleggers steeds vaker op zoek naar alternatieve cryptomunten, zogenaamde altcoins.

Het is zeker mogelijk dat Bitcoin hét betaalmiddel van de toekomst wordt, maar door de toegenomen centralisatie, de hoge waarde van één munt, en andere problemen met bijvoorbeeld het energieverbruik, is het waarschijnlijk dat BTC in de komende jaren van de troon wordt gestoten door een andere cryptomunt die hopelijk geleerd heeft van de fouten van de voorganger.

Bitcoin nieuws

Bitcoin gaat nieuwe week in met hoogste weeksluiting sinds juni Bitcoin gaat nieuwe week in met hoogste weeksluiting sinds juni

Newsbit Gisteren 11:50 u leestijd 1 – 2 min

Inkomsten BTC-miners flink gestegen na recentelijk dieptepunt Inkomsten BTC-miners flink gestegen na recentelijk dieptepunt
BlackRock lanceert spot Bitcoin Private Trust BlackRock lanceert spot Bitcoin Private Trust
Meer nieuws

Meest gelezen

Terra-oprichter Do Kwon doorbreekt zijn Twitter-stilte Terra-oprichter Do Kwon doorbreekt zijn Twitter-stilte
Ethereum Whale koopt 312 miljard Shiba Inu op Ethereum Whale koopt 312 miljard Shiba Inu op
Ethereum koers doorbreekt $2000 in aanloop naar de Merge Ethereum koers doorbreekt $2000 in aanloop naar de Merge
meer meest gelezen

Zoeken

Jouw recente zoekopdrachten